Nieuws - 28 september 2017

Vitamine D kan risico op vallen verminderen

De cijfers van stichting VeiligheidNL liegen er niet om. Uit het rapport van eind september 2017 blijkt dat elke dag tien ouderen overlijden aan de gevolgen van een val. Elke 5 minuten komt een 65-plusser binnen op de Spoedeisende Hulp. Naast de jaarlijkse medische kostenpost van € 830 miljoen levert het en/of nabestaanden veel ellende en verdriet op. En door de vergrijzing zal het probleem verder toenemen.

Gezondheidswinst behalen met vitamines en mineralen

Zo helpt vitamine D om de risico’s van vallen te verminderen. Vitamine D helpt om de spierkracht op peil te houden en draagt bij aan het behoud van sterke botten en daar is voor ouderen gezondheidswinst mee te behalen. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mannen en vrouwen vanaf 60 jaar. De Gezondheidsraad beveelt vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar aan om extra vitamine D te gebruiken. Ten minste 20 microgram vitamine D per dagelijkse portie uit voeding en supplementen draagt namelijk bij aan versterking van de botten en spieren. Daarnaast is ook calcium van belang voor het behoud van sterke botten.

Calcium en vitamine D

Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. Ten minste 1200 mg calcium (kalk) en 20 microgram vitamine D per dagelijkse portie helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Het is niet eenvoudig om dit alleen via voeding binnen te krijgen. Een voedingssupplement is een makkelijke manier om hierin te voorzien.

30% minder kans op gebroken heup

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van calcium en vitamine D het risico op een gebroken heup met 30% verlaagt¹.

Zelf werken om sterk en fit te blijven

Naast training in valpreventie, kunnen voedingssupplementen, zoals calcium en vitamine D ouderen helpen om sterk en fit te blijven. Met supplementen kunnen ze zelf werken aan een goede gezondheid en dat is relevant voor mensen die mobiliteit en langer zelfstandig wonen hoog in het vaandel hebben staan. Deze maatregelen kunnen helpen om het aantal ouderen dat door een val in het ziekenhuis belandt of zelfs overlijdt aan de gevolgen van een val in de toekomst te verminderen.

Bronvermelding:

¹ Weaver, C. M., et al. “Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation.” Osteoporosis International 27.1 (2016): 367-376, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4715837/