Nieuws - 17 februari 2022

Vitamine D is Supplement van het Jaar 2022

De stemmen zijn geteld! Nederland koos wederom Vitamine D tot Supplement van het jaar. Magnesium werd tweede en ook kurkuma en omega-3 ontvingen veel stemmen. In de Supplement van het Jaar verkiezing vroegen we niet alleen naar het favoriete voedingssupplementen van het Nederlandse publiek, we vroegen ook naar de reden waarom Nederlanders voedingssupplementen gebruiken. Werken aan de weerstand bleek de voornaamste reden, gevolgd door de bijdrage van voedingssupplementen aan een gezonde leefstijl.

Werken aan de weerstand

59% van de deelnemers gaf aan dat het werken aan de weerstand en het ondersteunen van het immuunsysteem de belangrijkste reden is voor hen om voedingssupplementen te gebruiken. Het feit dat vitamine D de winnaar is, sluit hier goed bij aan. Vitamine D staat immers bekend om zijn bijdrage aan de werking van ons immuunsysteem.

Onderdeel gezonde leefstijl

Voor iets minder dan de helft van de deelnemers (44%) is het gebruiken van voedingssupplementen onderdeel van een gezonde leefstijl. Ook dit is goed terug te zien in de koplopers van de Supplement van het jaar Verkiezing. Voor de winnaar vitamine D geeft de Gezondheidsraad voor bepaalde groepen Nederlanders een suppletie advies. En uit de RIVM voedselconsumptiepeiling blijkt dat wij gemiddeld genomen de geadviseerde hoeveelheid vis, te weten 1 keer in de week, niet halen. Suppletie met omega-3 kan dan wenselijk zijn.

Meer ontspanning met magnesium

Ook magnesium kwam uit de (stem)bus als een van de publieksfavorieten. Magnesium staat bekend om zijn rol bij het behouden van soepele, sterke spieren. Sporters gebruiken magnesium bijvoorbeeld voor de spierontspanning. Er zijn ook aanwijzingen dat bij inspanning, maar ook bij stress, de magnesiumbehoefte verhoogd is. Je kan dus baat hebben bij magnesium om te beter te ontspannen.

Extra ondersteuning met kurkuma

Kurkuma is wellicht iets minder bekend als voedingssupplement. Toch won kurkuma in 2019 de Supplement van het Jaar verkiezing. Er zijn aanwijzingen dat kurkuma goed is voor onze gewrichten, het cholesterol gehalte in ons bloed ondersteunt, bijdraagt aan de werking van ons zenuwstelsel en mogelijk ons immuunsysteem ondersteunt. Al met al dus ook een hele mooie bijdrage aan een gezonde leefstijl.