Nieuws - 28 oktober 2021

Vitamine D in de herfst

Het is overduidelijk herfst met vallende blaadjes, meer bewolking, wind en regen. We zien amper zon, wat niet goed is voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Dat is namelijk een van de weinige vitamines die je lichaam zelf aanmaakt onder invloed van zonlicht. Bovendien is de zon in de herfst niet sterk genoeg om vitamine D aan te kunnen maken. Het is daarom belangrijk om extra vitamine D binnen te krijgen in de herfst.

Vitamine D voor je gezondheid

Vitamine D is een belangrijke vitamine voor je gezondheid. Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Ook is het belangrijk om de weerstand en de spierkracht op peil te houden. Voor mensen die een dipje hebben in het donkere jaargetijde of wat neerslachtig zijn, kan extra vitamine D ondersteuning bieden.

Hoe krijg je vitamine D binnen uit voeding?

In voeding zitten slechts kleine hoeveelheden vitamine D. In vette vis, vlees en eieren komt het van nature voor. Zo bevat 100 gram gerookte makreelfilet bijvoorbeeld 8,2 microgram vitamine D3. in Nederland wordt vitamine D3 ook wel toegevoegd aan halvarine, margarine en bakboters. Daarnaast kun je ook vitamine D binnenkrijgen via voedingssupplementen.

Hoeveel vitamine D heb je nodig?

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een voedingssupplement van 10 microgram per dag voor mensen die weinig buiten komen of de huid bedekken, mensen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen, jonge kinderen tot 4 jaar en vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Het advies voor vrouwen en mannen vanaf 70 jaar is een voedingssupplement met een dagelijkse hoeveelheid van 20 microgram vitamine D.

Wat is de maximale hoeveelheid vitamine D?

Voor alle supplementen waaraan vitamine D is toegevoegd geldt in Nederland een wettelijk maximum van 75 microgram per dagdosering. Daarnaast zijn voedingssupplementen met een dagdosering van meer dan 15 microgram niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Voedingssupplementen met meer dan 20 microgram zijn niet geschikt voor kinderen tot en met 10 jaar.

Van microgram naar internationale eenheden (IE of IU)

  • 1 microgram (µg) vitamine D komt overeen met 40 internationale eenheden = IE of IU
  • 10 microgram = 400 IE (IU)
  • 20 microgram = 800 IE (IU)