Nieuws - 25 juli 2017

Vitamine C kan levens redden

Vitamine C is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam. Zo beschermt vitamine C onze gezonde lichaamscellen en helpt het bij het op peil houden van de weerstand en is belangrijk voor het centrale zenuwstelsel. In de VS is vitamine C onlangs succesvol ingezet bij het redden van levens van doodzieke patiënten, die bloedvergiftiging (sepsis) hadden opgelopen door een operatie, ongeval of andere reden. Van de groep die extra vitamines kreeg overleed niemand aan de gevolgen van de sepsis, terwijl ook het gevreesde orgaan-falen uitbleef. In de controlegroep die geen extra vitamine C (en vitamine B1) kregen toegediend overleed 40% (19 patiënten).

Bloedvergiftiging doodsoorzaak nr.1 op IC

Wereldwijd lopen ongeveer 30 miljoen mensen sepsis (bloedvergiftiging) op. Dit ontstaat als reactie van het lichaam op een infectie. Op alle Intensive Care-afdelingen in Nederland liggen veel ernstig zieke patiënten die tijdens een ziekenhuisopname in een septische shock zijn geraakt. Sepsis is doodsoorzaak nummer 1 op de IC.

Bij sepsis is snel ingrijpen na herkenning vereist, omdat deze bloedvergiftiging acuut levensbedreigend is. Bij ernstige sepsis raakt de patiënt in een shock. Zware medicatie moet worden toegediend om deze patiënten te redden. In Amerika sterven jaarlijks meer dan 250.000 mensen aan de gevolgen van bloedvergiftiging. Volgens een inventarisatie van het AMC uit 2013 blijkt dat in Nederland jaarlijks circa 10.000 mensen in verband met sepsis op een intensive care werden opgenomen, van wie er naar schatting 3.000 overlijden.

Laag vitamine C bij bloedvergiftiging

In een ziekenhuis in Virginia wordt sinds kort met succes vitamine C ingezet om levens te redden. Dr. Paul Marik behandelt dagelijks sepsis patiënten en het was hem opgevallen dat zij vaak een extreem lage vitamine C-bloedspiegel hebben. Het is algemeen bekend dat vitamine C het immuunsysteem helpt en de afweer van het lichaam ondersteunt. Van vitamine C is bekend dat er geen tot nauwelijks bijwerkingen zijn bij het toedienen van hoge doses.

Snel herstel na vitamine C gebruik

Begin 2016 behandelde het team van dr. Marik drie sepsispatiënten met vitamine C in combinatie met het gebruikelijke hydrocortison. Zij herstelden snel en onverwachts. Zelfs al voordat de gehele behandeling was voltooid, konden ze de IC verlaten. Normaal gesproken was de kans op overlijden bij deze patiënten volgens Marik zeer groot en hij was er verbaasd over. Deze klinische ervaring motiveerde Marik om een groter onderzoek naar de effecten te doen.

Onderzoek

Dr. Marik ontwikkelde een behandelprotocol voor sepsis. In de loop van 2016 werd een groep van 47 sepsis patiënten volgens het nieuwe protocol behandeld met een mix met vitamine C. Een vergelijkbare controlegroep kreeg de gebruikelijk behandeling, zonder toegevoegde vitamines. Van de groep die extra vitamines kreeg overleed niemand aan de gevolgen van de sepsis, terwijl ook het gevreesde orgaan-falen uitbleef. In de controlegroep haalde 40% (19 patiënten) het niet.

‘Het was niet mijn intentie om genezing van sepsis te ontdekken’

Het onderzoek werd in juni 2017 gepubliceerd in Chest Journal. Dr. Marik ziet het als een doorbraak voor de behandeling van sepsis.

Bronnen:

Vitamines, mineralen en kruiden

Meer informatie over vitamine C en andere vitamines, mineralen, kruiden vind je hier.