Nieuws - 6 augustus 2018

Vitamine B12 supplement of injectie?

Wanneer mensen een tekort hebben aan vitamine B12 krijgen ze van de huisarts vaak een vitamine B12 injectie om het vitamine B12 gehalte in het lichaam weer te normaliseren. Uit nieuw Nederlands onderzoek blijkt echter dat het slikken van vitamine B12 supplementen hetzelfde effect geeft. Niet alleen zijn supplementen veel goedkoper, maar ze zijn ook gebruiksvriendelijker. Kunnen we in de toekomst vaker kiezen voor orale suppletie?

Supplementen even effectief als injecties

Het onderzoek werd uitgevoerd in Rijnstate Ziekenhuis Arnhem, waar patiënten met een maagverkleining en een vitamine B12 tekort verschillende vormen vitamine B12 kregen toegediend. De ene groep kreeg een injectie in de spieren met 1.000 microgram vitamine B12, waar de andere groep dagelijks een vitamine B12 supplement met 1.000 microgram slikte. Na zes maanden werden de resultaten geanalyseerd. Wat bleek, er was geen verschil in het normaliseren van de vitamine B12 waarde in het bloed. Orale suppletie bleek even effectief als een injectie met vitamine B12.

Vitamine B12 vergoed door basisverzekering?

In Nederland worden vitamine B12 injecties vergoed door de zorgverzekering. Daarnaast komen soms ook hoog gedoseerde supplementen in aanmerking. Patiënten vinden het vaak fijner om supplementen te slikken om een injectie te vermijden. Bovendien zijn supplementen een stuk goedkoper dan injecties. Dit is handig om te weten in verband met het eigen risico. In 2019 gaat het een en ander veranderen. Bepaalde, door de huisarts voorgeschreven, vitamine B12 supplementen blijven wel in aanmerking komen voor vergoeding. Informeer bij uw huisarts, apotheek of zorgverzekeraar welke supplementen met vitamine B12 binnen uw basispakket vallen.

Bron:

Schijns, Wendy, et al. “Efficacy of oral compared with intramuscular vitamin B-12 supplementation after Roux-en-Y gastric bypass: a randomized controlled trial.” The American journal of clinical nutrition (2018).

Wilt u meer weten over welke vitamines en mineralen in 2019 uit het basispakket verdwijnen? Lees dan dit artikel.