Nieuws - 3 maart 2016

Vis vaak verontreinigd met zware metalen: visolie als alternatief?

Vanwege de positieve gezondheidseffecten van vis is al snel het idee: des te meer vis je eet, des te beter. Echter, in bepaalde vissoorten kan vervuiling met zware metalen voorkomen. In 2016 is gebleken dat er in veel vissoorten meer kwik zit dan het veilige maximale niveau toelaat. In voedingssupplementen is het toegestane maximum voor kwik veel lager. Er is dus een manier om gezonde omega- 3 vetzuren te consumeren zonder een hoge waarde kwik binnen te krijgen.

Vette vis voor de gezondheid

Het eten van vis is voor veel mensen onderdeel van een goed en gezond voedingspatroon. Het Voedingscentrum raadt dan ook iedereen aan één keer per week (vette) vis te eten. In vette vis zitten belangrijke vetzuren, zoals bijvoorbeeld omega-3, die een unieke rol spelen in het ondersteunen van hart en bloedvaten.

Hoge visconsumptie schadelijk voor zwangere vrouwen

Een hoge visconsumptie kan door verontreiniging met zware metalen, negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. Uit een recent onderzoek blijkt dat kinderen van vrouwen die meer dan drie keer per week vis aten tijdens de zwangerschap, een hoger risico hebben op overgewicht. Dit zou mogelijk het gevolg zijn van de vervuiling van de vis met zware metalen.

Strengere normen voor visolie

Voor vis is het maximum van kwik hoger, dan die voor voedingssupplementen met visolie is. Als bron voor omega-3 vetzuren zijn voedingssupplementen een goed alternatief. Met een supplement krijg je gezuiverde visolie binnen, die weinig tot geen kwik bevatten.

Bronnen:

Artikel uit Voeding Nu, 15 februari 2016

Stratakis, Nikos, et al. “Fish Intake in Pregnancy and Child Growth: A Pooled Analysis of 15 European and US Birth Cohorts.” JAMA pediatrics (2016).