Nieuws - 19 augustus 2020

Vijf voedingsstoffen voor een stevige en mooie huid

Voor een goede gezondheid van je huid is het belangrijk je niet alleen te focussen op huidverzorging. Ook met de inname van de juiste voedingsstoffen kan je jouw huidgezondheid ondersteunen. Hoe? In dit artikel lees je welke vijf ingrediënten in voeding en supplementen bij kunnen dragen aan een mooie huid. 

1. Vitamine C

Vitamine C, oftewel ascorbinezuur, betekent ‘tegen scheurbuik’ en is veruit de meest bekende vitamine. De wateroplosbare vitamine is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam en mede belangrijk voor een mooie en stevige huid. Dit omdat het bijdraagt aan de vorming van collageen in het lichaam, wat belangrijk is voor de conditie van je huid.

Ook is vitamine C een antioxidant. Het helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

2. Vitamine A

In veel antirimpelcrèmes zit tegenwoordig retinol. Dit is een vorm van vitamine A om huidveroudering tegen te gaan. Vitamine A is een vetoplosbare vitamine die het lichaam onder andere nodig heeft voor de deling van cellen en een goede structuur van de huid. Daarmee is de vitamine belangrijk voor de gezondheid van je huid, maar ook voor je tandvlees en het haar.

In dierlijke voedingsmiddelen als (orgaan)vlees, eieren, boter en vis zit vitamine A. Daarnaast komen in plantaardige voedingsmiddelen, zoals worteltjes en donkere bladgroente, carotenoïden (provitamine A) voor die je lichaam om kan zetten in vitamine A.

3. Biotine

Biotine, ook wel bekend als vitamine B8, werd vroeger vitamine H genoemd. De H stond voor huid. De vitamine is nodig om energie uit je voeding vrij te maken. Verder speelt biotine een rol bij de vorming van vetzuren in je lichaam en is ook belangrijk voor behoud van gezonde slijmvliezen. Bij een mogelijk tekort aan biotine kan een droge schrale huid ontstaan. Een tekort komt echter niet veel voor.

4. Koper

Koper is een mineraal dat betrokken is bij de vorming van bindweefsel en de pigmentatie van huid en haar. Het is daarom een belangrijke voedingsstof voor een gezond uitziende huid. Het mineraal zit onder andere in groente, fruit, vlees en graanproducten.

In voedingssupplementen vind je koper vaak in een multivitamine, een mineralencomplex of in een complex voor huid, haar en nagels.

5. Lycopeen

Je huid insmeren met een hoge factor zonnebrandcrème is erg belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke invloed van het zonlicht. Er zijn ook aanwijzingen dat een inname van lycopeen kan helpen de huid te beschermen. Het stofje geeft de kenmerkende rode kleur aan tomaten, rozenbottels en watermeloen.

Lycopeen is een bioactieve stof met een antioxidant werking. 

Andere belangrijke stoffen voor de huid

Ook andere vitamines en mineralen, zoals vitamine B2 en zink spelen een rol bij het gezond houden van de huid. Het is daarom belangrijk om gevarieerd en gezond te eten. Lukt dit niet altijd? Dan kan een voedingssupplement, speciaal voor de huid, een nuttige aanvulling zijn.