Nieuws - 9 januari 2023

Verkoop NMN is niet toegestaan

Heb je de uitzending van Jinek op donderdag 5 januari gezien waarin Hoogleraar Andrea Maier verteld over de effecten van nicotinamide mononucleotide (NMN) op het ouder worden? Wellicht ben je nu geïnteresseerd in het kopen van NMN. Wij adviseren om NMN niet te kopen, omdat de veiligheid nog beoordeeld moet worden.

Nicotinamide mononucleotide

NMN is een stof die van nature voorkomt in het menselijk lichaam. Het is een afgeleide van vitamine B3 en een bouwsteen van DNA. Sinds enkele jaren wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar NMN. Tijdens de uitzending van Jinek vertelde Hoogleraar Andrea Maier over haar onderzoek naar de rol van NMN in het verouderingsproces. Ze waarschuwt hierbij dat mensen niet zomaar NMN moeten nemen.

De verkoop van NMN is in heel Europa (nog) niet toegestaan. In november 2022 heeft de Europese Commissie beoordeeld dat NMN een niet-toegestaan nieuw voedingsmiddel (novel food) is. Dat houdt in dat de veiligheid van NMN eerst onderzocht moet worden voordat het verkocht mag worden.

Verkoop van NMN

Ondanks dat de verkoop van NMN (nog) niet is toegestaan in Europa kun je het bij verschillende aanbieders kopen. Deze verkoop is niet legaal. Wij adviseren om geen NMN te kopen, omdat de veiligheid ervan nog niet goed genoeg is onderzocht. Lees hier meer over de veiligheid van voedingssupplementen.

Bekijk de uitzending van Jinek.