B-vitamines Bètacaroteen Choline Multivitamine Vitamine A Vitamine B1 (thiamine) Vitamine B11 (foliumzuur) Alle vitamines
Borium Calcium Chloride Chroom Fosfor IJzer Jodium Alle mineralen
Artisjok Ashwagandha Astragalus Boswellia Brandnetel Canadese geelwortel Chlorella Alle kruiden
Alfalinoleenzuur (ALA) Alfaliponzuur Algenolie Aminozuren Antioxidanten Arginine Astaxanthine Alle overig

Veiligheidseisen van supplementen met kruiden

Veiligheidseisen

Voedingssupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn veilig. De Europese en Nederlandse wet stelt een heleboel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Voor voedingssupplementen met kruiden geldt in Nederland het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten, die eisen aan kruidenpreparaten stelt en aangeeft welke kruiden niet in supplementen mogen worden verwerkt.[i] Ook zijn er strenge regels voor verontreinigingen en andere ongewenste stoffen in kruidensupplementen. Daarnaast mogen kruidensupplementen alleen kruiden bevatten in hoeveelheden die niet schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige kruiden kunnen een ‘novel food’ oftewel ‘nieuw voedingsmiddel’ zijn. Dit is het geval als actieve stoffen in kruidensupplementen niet in die mate voor 1997 met voeding werden ingenomen. Bij ‘novel foods’ moet eerst een uitgebreide veiligheidsbeoordeling worden gedaan voordat ze verkocht en gebruikt mogen worden.

Hoe wordt de veiligheid gewaarborgd?

Elk bedrijf moet volgens de wet een uitgebreid voedselveiligheidsplan maken om ervoor te zorgen dat hun producten veilig worden geproduceerd. De Nederlandse overheid controleert of dit wordt nageleefd. Als er regels worden overtreden, zal de overheid dit product verbieden of terugroepen van de markt. Ook kan de overheid boetes opleggen bij een overtreding, bijvoorbeeld bij onjuiste informatie op het etiket. Op het etiket moet staan welke ingrediënten het supplement bevat, in welke hoeveelheid en wat de aanbevolen dagelijkse dosering is. Ook moeten de allergenen vermeld worden en waarschuwingen voor bepaalde groepen die het supplement beter niet kunnen gebruiken, zoals zwangeren of soms bepaalde medicijngebruikers. Zo wordt er voor gezorgd dat mensen het supplement veilig kunnen gebruiken.

Voor meer informatie over het etiket lees hier hier artikel: ‘Hoe lees je een etiket van een voedingssupplement?’

Meer weten over kruiden in supplementen, hoe en waarom? of ga naar de hoofdpagina kruiden.

Veiligheidseisen