Nieuws - 28 augustus 2017

Veiligheid van voedingssupplementen

Dosering en hoeveelheid aanhouden

Bij supplementinfo.nl* komen regelmatig vragen binnen over kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Gebruikers doen er goed aan om de aanbevolen dosering op de verpakking aan te houden of niet meer in te nemen dan wordt geadviseerd. Verder is het van belang om:

  • betrouwbare producten van bekende merken te gebruiken en op te letten met bestellingen bij onbetrouwbaar ogende (buitenlandse) webshops.
  • bij topsport te kiezen voor producten die op doping zijn getest via het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT). Sommige farmacologisch actieve stoffen in voedingssupplementen staan namelijk ook op de dopinglijst.
  • contact op te nemen met een arts of deskundige als u de uitwerking van het supplement die het op uw lichaam heeft niet vertrouwt.
  • supplementen altijd buiten bereik van kinderen te houden.

Jonge kinderen nemen per ongeluk supplementen in

Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) komen jaarlijks meldingen binnen over voedingssupplementen, vooral over rustgevende supplementen en sport- en afslankmiddelen. Zo ook het afgelopen jaar. Bij vitamine- en mineraalsupplementen bleek dat jonge kinderen vaak per ongeluk een grote hoeveelheid voedingssupplementen hadden ingenomen. Dit kan leiden tot vervelende situaties, maar is vaak onschadelijk.

Bij rustgevende supplementen ging het om lichte gezondheidsklachten van tijdelijke aard, zoals misselijkheid, hoofdpijn of psychische klachten. Stimulerende sport- en afslankmiddelen, zoals fatburners en pre-work-outs verdienen extra aandacht, omdat er mogelijk stoffen in zitten, die kunnen leiden tot hoge bloeddruk en/of hartklachten.

Alertheid bij stimulerende sport- en afslankmiddelen

In voedingssupplementen die gebruikt worden om af te slanken of prestaties te bevorderen zitten in sommige gevallen farmacologische stoffen, die de hartslag kunnen verhogen of de stofwisseling versnellen. De aanwezigheid van een dergelijke stof in een voedingssupplement blijft in sommige gevallen onvermeld en kan gezondheidsrisico’s met zich mee brengen. Deze categorie middelen hebben daardoor een hoger risicoprofiel. Het is dus goed dat je vooral bij deze voedingssupplementen extra alert bent en in geval van twijfel een arts raadpleegt.

Experts over kwaliteit en veiligheid

‘Onveilige producten horen niet in de schappen thuis’

Saskia Geurts, directeur van de brancheorganisatie voor voedingssupplementen NPN meldt: ‘de bij NPN aangesloten bedrijven hebben kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij zetten ons als branchevereniging in voor veiligheid van voedingssupplementen. Betrouwbare voedingssupplementen gebruikt volgens advies zijn veilig. We adviseren consumenten met klem om betrouwbare producten te kiezen en zich te houden aan de aanbevolen dosering die op de verpakking staat. Onveilige producten horen niet in de schappen thuis.’

*IVG heette voorheen Supplementinfo