Nieuws - 12 augustus 2021

Veiligheid en risico’s van kruidensupplementen

Wereldwijd worden kruiden gebruikt voor de gezondheid. Vooral China kent een eeuwenlange traditie. Ook in Nederland zijn supplementen met kruiden- of plantenextracten verkrijgbaar. Denk aan kurkuma, Echinacea, zilverkaars, valeriaan en Ginseng. Waar moet je op letten als je een kruidensupplement neemt? Wat zijn wisselwerkingen van kruidensupplementen en medicijnen? En hoe veilig zijn kruidensupplementen? In dit artikel lees je er meer over.

Raadpleeg het etiket

Voor gebruik van een (kruiden)supplement moet je altijd eerst het etiket lezen. Daar staat het gebruiksadvies en de dosering op. Houd je hier aan en neem niet meer dan de aanbevolen dagelijkse dosering. Als er staat dat je een supplement voor maximaal een bepaalde tijd moet nemen, dan is het verstandig om je hieraan te houden.

Let op waarschuwingen

Ook kun je een waarschuwingstekst op het etiket aantreffen, omdat het product bijvoorbeeld niet geschikt is bij een bepaalde ziekte, medicijngebruik of voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen. Zilverkaars is daar een voorbeeld van. Zilverkaarssupplementen worden met name gebruikt door vrouwen in de overgang. Er zijn voornamelijk onderzoeken gedaan naar de veiligheid in deze groep. Daardoor zijn er onvoldoende gegevens bekend over veilig gebruik voor kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Dat heeft voor deze groepen geresulteerd in het advies om geen zilverkaarssupplementen te gebruiken.

Twijfel je of je een voedingssupplement kunt gebruiken? Overleg dan met de fabrikant van het product of je therapeut, diëtist, arts of apotheker.

Wisselwerking met geneesmiddelen

De meeste voedingssupplementen kunnen naast geneesmiddelen gebruikt worden. Maar er zijn uitzonderingen. Door gebruik van bepaalde kruidensupplementen kunnen sommige medicijnen sterker of minder werken of zelfs niet meer werken. Wanneer je medicijnen gebruikt, kijk dan altijd op het etiket van het voedingssupplement of er een waarschuwing staat voor gebruik bij bepaalde geneesmiddelen. En overleg het gebruik van kruidensupplementen bij medicijngebruik en bij ziekte eerst met je therapeut, huisarts of apotheker. Zij kijken of je kruidensupplementen naast je medicijnen of je behandeling kunt innemen.

In deze infographic zie je welke medicijnen en kruidensupplementen niet goed samen gaan.

Veiligheid van kruidensupplementen

Kruidensupplementen die in Nederland verkrijgbaar zijn moeten voldoen aan eisen van Europese en Nederlandse wetgeving. De Nederlandse overheid (NVWA) controleert of het uitgebreide voedselveiligheidsplan waar producenten zich aan moeten houden in orde is. De overheid kan boetes opleggen als niet aan de wettelijke eisen wordt voldaan. Ook kan de overheid verkoop van een producten verbieden of zelfs een product van de markt terugroepen, als het niet aan de eisen voldoet en als bij gebruik de gezondheid van mensen in gevaar is. In de Nederlandse en Europese wetgeving staat een lijst met kruiden en planten die niet in voedingssupplementen mogen voorkomen.

Goed om te weten

Er zijn verschillende toedieningsvormen en doseringen van voedingssupplementen op de markt. Probeer daarom welk supplement in welke vorm en dosering voor jou werkt en houd je aan het gebruiksadvies op verpakking. Je kunt altijd advies vragen bij de fabrikant van het voedingssupplement of bij je therapeut. Het kan zijn dat je onverwachts een onbedoelde reactie krijgt of allergisch reageert. Stop dan met gebruik en overleg met je arts of apotheker wat je het beste kunt doen.