Nieuws - 11 september 2015

Vegetarische kinderen extra vitamine B12 en zink

Kinderen die geen vlees en zuivel eten, moeten extra vitamine B12 en zink binnenkrijgen. Bij een geheel plantaardig dieet ontstaat er anders een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Gezonder

Het vervangen van zuivel en vlees door fruit, groente en granen is gunstiger voor het milieu. Het heeft ook gezondheidsvoordelen. Het verlaagt de risico’s op hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Dit heeft te maken met de lagere inname van verzadigd vet en een hogere inname van vezelrijk voedsel. Deze conclusie werd ook in het nieuwe onderzoek getrokken.

Toch zou het weglaten van dierlijke producten bij kinderen in de groei mogelijk problemen kunnen opleveren. Vlees en zuivel zijn belangrijke leveranciers van essentiële vitamines en mineralen als calcium, ijzer, zink en vitamine B12.

Tekorten

Bij volledig weglaten van dierlijke producten uit de voeding ontstond een tekort aan vitamine B1, B12 en zink in de onderzoeksgroep.

Minderen

Beschikbaarheid van voldoende voedingsstoffen in de dagelijkse voeding is belangrijk voor een gezonde groei van kinderen. De onderzoekers vinden minderen, maar niet volledig vervangen van de vlees- en zuivelconsumptie het meest gezonde scenario. Mede omdat de meeste kinderen vlees en zuivel eten.

De kinderen waren overigens niet enthousiast over vleesvervangers. Alternatieven voor worst en kaas als broodbeleg zoals pindakaas en hazelnootpasta vormden daarentegen geen enkel probleem.

Bron: wetenschappelijke publicatie RIVM