Nieuws - 1 september 2016

‘Veganisten moeten een vitamine B12 supplement permanent gebruiken’

Dat is de conclusie van een rapport dat is gepubliceerd door de Duitse adviesraad over voeding. De onderzoekers stellen dat het voor veganisten moeilijk, dan wel onmogelijk is om voldoende nutriënten, zoals vitamine B12, binnen te krijgen. Een supplement met vitamine B12 zou door deze groep dan ook standaard geslikt moeten worden.

Veganisme is snel groeiende trend

In Europa en andere Westerse landen worden veganistische en vegetarische diëten steeds populairder. Steeds meer mensen zien de voordelen van een veganistische leefstijl, wat betreft milieu en dierenwelzijn. Zij beslissen dan vaak om geen dierenproducten meer te eten, omdat ze niet willen bijdragen aan het leed wat de dieren wordt aangedaan.

Gezond?

Hoewel uit veel recente onderzoeken blijkt dat het eten van bijvoorbeeld rood vlees niet goed is voor onze gezondheid, zitten er in dierlijke producten ook veel belangrijke vitamines en mineralen die essentieel zijn om binnen te krijgen. Wanneer mensen een veganistisch dieet volgen, krijgen ze veel voedingstoffen niet of veel te weinig binnen via de voeding, zoals eiwitten, omega-3 vetzuren, vitamine D, vitamine B2, calcium, ijzer en zink. De belangrijkste vitamine die volgens de Duitse onderzoekers mist in het dieet is vitamine B12.

Wat doet vitamine B12 in het lichaam?

Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is van belang voor de vorming van bloedcellen, het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Ook lijkt vitamine B12 bij ouderen een rol te spelen bij het geheugen. Het is dus een belangrijke vitamine voor veel processen in het lichaam.

Bron: Richter M, Boeing H, Grünewald-Funk D, Heseker H, Kroke A, Leschik-Bonnet E, Oberritter H, Strohm D, Watzl B for the German Nutrition Society (DGE) (2016) Vegan diet. Position of the German Nutrition Society (DGE). Ernahrungs Umschau 63(04): 92– 102