Nieuws - 3 augustus 2021

Veel Nederlanders minderen consumptie van vlees, jij ook?

Uit onderzoek (juli 2021) van het Voedingscentrum blijkt dat ongeveer 4 op de 10 Nederlanders (38%) de laatste jaren bewust minder vlees eet. Nog eens 5% van alle deelnemers aan het onderzoek heeft plannen hier binnenkort mee te starten. Daarnaast blijkt dat een meerderheid (69%) van de Nederlanders vindt dat hij of zij een echte vleeseter is. Eén op de vier (27%) ziet zichzelf als een flexitariër, wat inhoudt dat zij nog maar af en toe vlees eten. Een kleine groep (4%) ziet zichzelf vegetariër of veganist.

Redenen minder vlees eten

De meeste mensen die minder vlees eten doen dit vanwege het klimaat of een beter dierenwelzijn. Ook zijn veel mensen zich bewust van de voordelen voor de gezondheid, als je niet elke dag meer vlees eet. Zo draagt een plantaardig dieet bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.  

Mis je voedingsstoffen als flexitariër?

Vlees bevat belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamine B12 en ijzer. Maar deze voedingsstoffen kun je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Voorbeelden hiervan zijn eieren, peulvruchten, soja en noten. Het is dus niet erg om vlees soms of altijd te laten staan. Wel is het belangrijk om voldoende gevarieerd te blijven eten, om zo geen tekorten te krijgen aan voedingsstoffen. Zo wordt aan vegetariërs of flexitariërs geadviseerd voldoende groente, zuivel en graanproducten te eten. Deze producten bevatten ook kleine hoeveelheden van de hierboven genoemde voedingsstoffen, waardoor het weglaten van vlees uit je dieet geen probleem is.  

Vitamine B12

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Mocht je geen vlees en zuivel eten, bijvoorbeeld omdat je veganistisch eet, dan is het raadzaam om een supplement met vitamine B12 te slikken. Ook flexitariërs kunnen baat hebben bij een voedingssupplement met vitamine B12, wanneer zij minder gevarieerd eten.

Naast vitamine B12, kan een ijzersupplement of een multivitamine ook nuttig zijn. Bekijk hier meer informatie.

Bron

Bron onderzoek:  https://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/nederlanders-eten-minder-vlees-voor-milieu-en-dierenwelzijn.aspx