Nieuws - 31 mei 2018

Veel buikvet? Hoger risico op vitamine D-tekort

Een recent gepresenteerd onderzoek van VUmc toont aan dat mensen met veel vet rond de buik doorgaans lagere vitamine D-waarden hebben. Rachida Rafiq van VUmc presenteerde de resultaten onlangs op de European Society of Endocrinology in Barcelona. In de Netherlands Epidemiology of Obesity study keken onderzoekers van VUmc in samenwerking met het LUMC naar de relatie tussen verschillende vetmaten en vitamine D.

Resultaten

Onderzoekers concludeerden dat de totale hoeveelheid vet en buikvet bij vrouwen gerelateerd waren aan een lager vitamine D en bij mannen het buikvet en levervet. Bij zowel mannen als vrouwen was de relatie met buikvet het sterkst. Deze resultaten zijn geconstateerd na correctie voor verschillende factoren, zoals chronische ziekten en lichamelijke activiteit.

Waar ligt het aan?

Onduidelijk is of meer buikvet de vitamine D-waarden in de buik verlaagt, of dat vitamine D-gebrek bijdraagt aan meer vetopslag. Het plan van de onderzoekers is om hier verder onderzoek naar te doen.

Overgewicht in Nederland

In Nederland heeft 48,7%  van de volwassenen overgewicht en 13,9% obesitas (zwaar overgewicht). Obesitas is volgens de bron geassocieerd met een hogere kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en andere aandoeningen.

Wat doet een vitamine D-tekort?

Volgens het VUmc kan een vitamine D-tekort leiden tot broze botten, maar wordt de laatste jaren ook gerelateerd aan een hoger risico op luchtweginfecties, auto-immuunziekten en hart- en vaatziekten. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht.

Bron: VUmc