Nieuws - 28 september 2020

Valpreventieweek: vitamine D helpt

Deze week gaat de aandacht uit naar valpreventie. Wat kun je doen om de kans op vallen te verminderen? Vooral als je ouder wordt is het goed om alert te zijn. Uit cijfers van het CBS blijkt dat elke vijf minuten een oudere op de Spoedeisende Hulp komt na een ongelukkige val. Hierdoor overlijden dagelijks 13 mensen, waarvan ruim 75% 80 jaar of ouder was. Vitamine D in combinatie met calcium kan helpen om risico’s op vallen en botbreuken te verminderen.

Hoe voorkom je een val als je ouder wordt?

Voldoende beweging en gezonde voeding helpen om fit en sterk te blijven. Ook algemene alertheid is belangrijk in het voorkomen van een val. Vallen is een risicofactor voor botbreuken bij mensen vanaf 60 jaar. Vitamine D helpt om de risico’s van vallen te verminderen, in verband met een verminderde balans en zwakkere spieren. Je hebt deze vitamine nodig om spierkracht te behouden, maar ook voor sterke botten en tanden en om je weerstand op peil te houden.

Een lage inname van vitamine D verhoogt het risico op osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, en daarmee ook op botbreuken als je ouder wordt. Ook de inname van calcium (kalk) speelt hierbij een rol.

Waarom maken ouderen minder vitamine D aan?

Je lichaam maakt normaal zo’n twee derde van de vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Naarmate je ouder wordt is je lichaam minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht aan te maken. Bij vrouwen is dit eerder het geval dan bij mannen. Ook mensen die weinig buiten komen, bijvoorbeeld ouderen in een verpleeghuis of die moeilijk ter been zijn, hebben extra vitamine D nodig. Daarbij eten ouderen over het algemeen minder waardoor de voeding niet langer de benodigde hoeveelheden vitamines en mineralen bevat. Aanvulling met vitamine D is dan belangrijk.

Wat is het advies van de Gezondheidsraad?

De overheid adviseert vrouwen van 50 jaar en ouder om een supplement van 10 µg vitamine D per dag te nemen. Vrouwen en mannen boven de 70 jaar hebben dagelijks 20 µg extra vitamine D nodig. Uit de Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 is gebleken dat de vitamine D inname uit voeding en voedingssupplementen bij senioren van 70 jaar en ouder laag is.  

Waarom extra calcium?

Vitamine D is nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Deze voedingsstoffen zorgen samen voor sterke botten. Een calciumtekort kan leiden tot een lage botmineraaldichtheid en dat is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. Vrouwen boven de 50 jaar en mannen boven de 70 jaar nemen calcium minder goed op uit voeding en hebben een hogere risico op een calciumtekort. Vrouwen vanaf 50 jaar hebben dagelijks gemiddeld 1.100 mg calcium nodig. Vanaf 70 jaar is dat voor iedereen 1.200 mg. Het is goed om hier alert op te zijn en een gezonde voeding eventueel aan te vullen met een voedingssupplement met calcium en vitamine D.

30% minder kans op gebroken heup

In 2016 is uit onderzoek gebleken dat het gebruik van calcium en vitamine D het risico op een gebroken heup met 30% verlaagt. Door een gezonde voeding aan te vullen met voedingssupplementen kunnen ouderen zelf werken aan een goede gezondheid. En dat is van groot belang voor mensen die graag mobiel blijven en lang zelfstandig willen wonen. Een aanvulling met vitamine D en calcium kan volgens de onderzoekers helpen om het aantal ouderen dat door een val in het ziekenhuis belandt, of zelfs overlijdt aan de gevolgen van een val, in de toekomst te verminderen.

Bronnen

Centraal Bureau voor Statistiek (CBS)

RIVM – Voedselconsumptiepeiling 2012-2016

Valpreventieweek 2020

Onderzoek 30% minder kans op gebroken heup