Nieuws - 23 april 2018

Vaker vitaminetekorten bij zwangere vrouwen met overgewicht

De kans op foliumzuur-, ijzer- en vitamine-B12 tekorten aan het begin van een zwangerschap is bij vrouwen met overgewicht of obesitas groter dan bij vrouwen met een normaal gewicht. Dit blijkt recent uit een Amsterdams onderzoek (ABCD-studie) op basis van gegevens van 4243 vrouwen. Met name vrouwen met obesitas hebben vaker vitaminetekorten.

Resultaten

De vrouwen die in het onderzoek zijn meegenomen waren 12-15 weken zwanger toen de status in het bloed werd gemeten. Bij 13% van de vrouwen met overgewicht en 22% van de vrouwen met obesitas kwam foliumzuur tekort voor, terwijl 7% van de vrouwen met een normaal gewicht een foliumzuur tekort had. Bij vrouwen met obesitas kwamen de tekorten twee tot drie keer vaker voor.

Onder alle zwangere vrouwen werd het volgende geconstateerd:

foliumzuur-tekort   9%
vitamine B12-tekort 14%
ijzer-tekort   6%

Foliumzuur, vitamine B12 en ijzer suppletie wenselijk

Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte van foliumzuur, vitamine B12 en ijzer toe. De onderzoekers benadrukken dat verloskundigen en gynaecologen zich bewust moeten zijn van het  geconstateerde hogere risico op vitaminetekorten bij zwangere vrouwen met obesitas. Bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap kan eventuele tekorten opsporen en het gebruik van (extra) supplementen met foliumzuur, vitamine B12 en ijzer kan tekorten wegnemen. Tekorten kunnen leiden tot klachten bij zwangere vrouwen, maar ook voor problemen bij het ongeboren kind.

Foliumzuur voor en tijdens zwangerschap

Foliumzuur is van belang bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind. Het stimuleert de weefselgroei en verlaagt het risico op neurale buisdefecten of een open ruggetje in het ongeboren kindje. Foliumzuur zit in groene groente, volkoren producten en zuivel, maar het is voor (zwangere) vrouwen niet mogelijk om de aanbevolen hoeveelheid via voedsel binnen te krijgen.

Advies Gezondheidsraad: extra foliumzuur en vitamine D

De Gezondheidsraad adviseert om bij voorkeur vier weken voor de conceptie te beginnen met het slikken van 400 microgram foliumzuur per dag. Vervolgens is het nodig om de eerste acht tot tien weken van de zwangerschap door te gaan met de inname van foliumzuur, maar langer slikken kan geen kwaad. Tijdens het geven van borstvoeding is er wederom een verhoogde behoefte aan foliumzuur en is dagelijks 400 microgram extra foliumzuur aan te bevelen. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad 10 microgram vitamine D per dag tijdens de zwangerschap.

Bronnen: Public Health Nutrition, Gezondheidsraad