Nieuws - 8 maart 2022

Tips voor vrouwen rondom de menstruatie en overgang

Ieder jaar op 8 maart vieren wij Internationale vrouwendag. Deze dag staat jaarlijks in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Internationale vrouwendag vindt zijn origine in New York toen er op 8 maart 1908 een grote vrouwenstaking plaatsvond. Zo’n 15.000 textielarbeidsters marcheerden deze dag door New York vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie.

Wij menen dat als jij lekker in je vel zit je ook meer strijdbaar voelt en het leven net wat makkelijker aankan. Daarom lees je in dit artikel een aantal tips voor de ongemakken die jij als vrouw kan ervaren rond de menstruatie en in de overgang.

Menstruatie

Vlak voor en tijdens de menstruatie kun je je behoorlijk ongemakkelijk voelen. Denk bijvoorbeeld aan stemmingswisselingen, eetbuien, gespannen borsten en menstruatie ongemakken.

De eerste tip die we je hier willen geven is, maak het je zelf zo comfortabel mogelijk. Plof lekker met een goed boek of een fijne podcast, een lekker kopje thee en een warme kruik op de bank. Even lekker cocoonen, jezelf en je lijf de rust geven kan op dit moment heel fijn zijn.

Ondersteuning met vitamines en mineralen

Er zijn een aantal vitamines en mineralen die je kunnen helpen rondom de menstruatie. Magnesium is goed voor de gemoedstoestand, wat zou kunnen helpen bij stemmingswisselingen. Vitamine B6 draagt onder andere bij aan de regulering van de hormoonbalans in het lichaam. Ook dit kan helpen bij ongemakken. Als je een hevige menstruatie hebt, waardoor je vrij veel bloed verliest kan het goed zijn om tijdens de menstruatie extra ijzer te nemen. IJzer ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Ondersteuning met kruiden

Daarnaast zijn er ook een aantal kruiden die je kunnen ondersteunen tijdens de menstruatie. Denk bijvoorbeeld aan Teunisbloemolie of Borageolie. Deze oliën zijn rijk aan omega-6 vetzuren, inclusief linolzuur en gamma-linoleenzuur (GLA). Er zijn aanwijzingen dat GLA kan helpen bij ongemakken rondom de menstruatie, zoals stemmingswisselingen, gespannen borsten of eetbuien. Een ander kruid dat je mogelijk kan ondersteunen bij fysieke ongemakken tijdens menstruatie is Monnikspeper. Dit kruid werd tijdens de Griekse en Romeinse oudheid gebruikt door vrouwen om de hormoonhuishouding te ondersteunen.  

Overgang

Tijdens de overgang vinden er grote veranderingen in je hormoonhuishouding plaats. Hierdoor kun je te maken krijgen met lichamelijke of mentale ongemakken, zoals opvliegers of prikkelbare gevoelens.

Aangezien deze periode enkele jaren kan duren is de eerste tip die we je willen geven om te accepteren dat je lijf veranderd. Maar je hoeft natuurlijk niet bij de pakken neer te zitten. Daarom geven we je hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij specifieke ongemakken.

Gewichtstoename

Een veel voorkomend fenomeen bij vrouwen in de overgang is dat ze aankomen in gewicht. Het is belangrijk om goed op je eetpatroon te blijven letten. Door de hormonale veranderingen heb je minder voeding nodig. Als je ondanks aanpassing van je eetpatroon toch meer aankomt dan dat je zou willen, kunnen chroom en groene thee helpen. Chroom draagt bij aan het energiemetabolisme en ondersteunt de normale vetstofwisseling. Ook groene thee kan helpen om op gewicht te blijven. Het ondersteunt de vetstofwisseling en zorgt mede voor meer geestelijke energie.

Opvliegers & stemmingswisselingen

Voor typische overgangsverschijnselen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen kunnen zilverkaars en soja-isoflavonen je ondersteunen. Zilverkaars is een plant die de Indianen traditioneel gebruikten tijdens de menstruatie en in de overgang. Isoflavonen zijn van nature aanwezig in bepaalde plantaardige voedingsmiddelen, waarvan het bekendste voorbeeld soja is. Isoflavonen hebben een werking in het lichaam die vergelijkbaar is met het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

Botontkalking

Door de hormonale veranderingen wordt de kans op botontkalking groter. Vitamine D en calcium zijn dan belangrijke voedingsstoffen. Ze helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. Een lage botmineraaldichtheid is een risicofactor voor botbreuken door osteoporose. Ook soja-isoflavonen en maca kunnen bijdragen aan het behoud van botmassa. De maca plant kent zijn oorsprong in Peru. Deze plant stamt uit dezelfde familie als de knol en de radijs.