Nieuws - 13 januari 2022

Supplementen voor je gemoedstoestand, concentratie en ontspanning

Traditiegetrouw is het de derde maandag van januari ‘Blue-Monday’, de meest deprimerende dag van het jaar. Deze dag wordt zo genoemd omdat rond deze tijd het vaak lastig is om de goede voornemens vol te houden, de vakantie nog ver weg is, de dagen nog erg donker zijn en maandag de eerste dag van de werkweek is. Om je die dag wat minder ‘blue’ te voelen hebben we een aantal tips voor je en bespreken we een aantal vitamines, mineralen en kruiden die je kunnen helpen bij het ondersteunen van je gemoedstoestand, concentratievermogen of die je helpen te ontspannen.

Tip: schrijf op waar jij blij van wordt

We hebben allemaal wel eens momenten waarop we wat minder lekker in ons vel zitten. En meestal is dit niet het moment waarop je kan bedenken wat je kan doen om je gemoed een boost te geven. Het is daarom handig om op de momenten dat je wel lekker in je vel zit en barst van de inspiratie vast een lijstje te maken van bijvoorbeeld 5 dingen die je kan doen om jouw gemoedstoestand een instant boost geven. Wat er op jouw lijstje staat is natuurlijk heel persoonlijk, maar denk eens aan wandelen of hardlopen, mediteren, je lievelingsmuziek (lekker hard) opzetten, dansen in de woonkamer, een heerlijke gezonde maaltijd maken, een film kijken of een mooi boek lezen. Als je dan even wat minder lekker in je vel zit, hoef je alleen maar jouw lijstje erbij te pakken en te kijken waar je op dat moment blij van wordt.

Vitamines, mineralen en kruiden voor de gemoedstoestand

Daarnaast zijn er een aantal vitamines, mineralen en kruiden die je gemoedstoestand kunnen ondersteunen. De meest bekende is misschien wel Sint janskruid. Een plantje met mooie gele bloemen die bij kan dragen aan een goede gemoedstoestand en een geestelijke balans. Daarnaast kan het zorgen voor meer energie en kan Sint janskruid helpen bij een gezonde nachtrust.

Ook de B-vitamines B1, B3, B5, B6, B11 en B12 dragen bij aan een goede gemoedstoestand. Daarnaast zijn B-vitamines belangrijk voor je energieniveau. Vitamine B kun je vinden in graanproducten, vlees en groenten. Als je extra B-vitamines wilt nemen is een vitamine B-complex een goede optie. Daarnaast dragen ook vitamine C en magnesium bij aan een goede gemoedstoestand. Vitamine C zit in fruit en groente en magnesium kun je halen uit graanproducten, donkergroene bladgroente, melkproducten, vlees, noten en peulvruchten. Als je extra B-vitamines, vitamine C en magnesium tegelijk wilt nemen zou je een multi-vitamine kunnen overwegen. Daar zitten alle vitaminen en mineralen in.

Tips voor je concentratievermogen

Vind jij het lastig om de hele dag geconcentreerd te blijven? Zeker nu de dagen kort zijn en we vooralsnog veel thuis werken, kan het lastig zijn om je goed te concentreren. Geef jezelf voldoende rust en ontspanning tussendoor. De boog kan niet altijd gespannen staan. Gebruik je lunchpauze bijvoorbeeld voor een lekkere wandeling buiten of doe een (geleide) meditatie tussendoor.

Voor je concentratievermogen zijn ijzer, jodium en zink belangrijke mineralen. Deze mineralen kun je binnenkrijgen met brood, vlees, noten en bladgroenten. Ook zou je de kruiden Ginkgo biloba en Ginseng kunnen overwegen als ondersteuning van de concentratievermogen. Ginkgo biloba is een kruid dat al eeuwen wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege de gunstige gezondheidseffecten. Ook de Ginseng wortel wordt van oudsher in Azië gebruikt vanwege zijn heilzame eigenschappen.

Dit helpt bij ontspanning

Zoals gezegd is voldoende ontspanning tussendoor erg belangrijk om de hele dag geconcentreerd en gemotiveerd te blijven. Er zijn gelukkig ook een aantal kruiden waarvan bekend is dat ze kunnen bijdragen aan jouw ontspanning. De twee meest bekende zijn waarschijnlijk kamille en valeriaan. Twee andere kruiden met een ontspannende werking zijn citroenmelisse en passiebloem. Wat minder bekende kruiden die ook ontspannend kunnen werken zijn Ashwagandha en Rhodiola. Meer informatie over de kruiden lees je op de website.