Nieuws - 2 juli 2020

Tien supplementen om mee te nemen op vakantie

De zomervakantie staat weer voor de deur. Tijd om na te denken over wat er allemaal gepakt moet worden. Denk er ook aan om je voedingssupplementen mee te nemen! Want niks is zo vervelend als je niet lekker voelen tijdens je vakantie. In dit artikel lichten we tien supplementen uit die je mee kan nemen om je gezondheid optimaal te ondersteunen tijdens je vakantie.

Extra vitamines en mineralen mee in de koffer

Op vakantie zijn je eetgewoontes vaak wat anders dan thuis en je hebt vaak een ander (slaap)ritme. Ook kom je in aanraking met andere bacteriën en de 250 gram groente en twee stuks fruit schieten er wat vaker bij in. Om die reden kun je wat extra vitamines en mineralen meenemen in je koffer, ook handig voor als je in Nederland op vakantie gaat. Misschien eet je ook minder volkoren brood en meer wit brood. Pro- en prebiotica kunnen op de inpaklijst om je stoelgang te ondersteunen mocht het nodig zijn. Dit is onze top tien supplementen om mee te nemen op vakantie:

Top 10 vakantiesupplementen

  1. Pro- en prebiotica
  2. Vitamine C
  3. Vitamine D
  4. Zink
  5. Gember
  6. Melatonine
  7. Magnesium
  8. Multivitamine
  9. Echinacea
  10. Vitamine B-complex

Pro- en prebiotica

Probiotica zijn gunstige bacteriën die een goede darmflora stimuleren, wat kan helpen bij een goede stoelgang. De bacteriën in een probioticum (een voedingssupplement) bereiken de darmen levend. Prebiotica zijn onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels, die onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën, probiotica. Wanneer je in een ander land andere voeding eet dan thuis kan je eerder last hebben van darmklachten. Het nemen van pro- of prebiotica zou dan kunnen helpen.

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij een groot aantal processen in het lichaam en zorgt voor een verscheidenheid aan gezondheidseffecten. Het ondersteunt o.a. de afweer van het lichaam en bevordert de weerstand tijdens en na fysieke inspanning. Wanneer je immuunsysteem tijdens je vakantie extra wil ondersteunen dan kan vitamine C nuttig zijn.

Vitamine D

Je lichaam maakt vitamine D zelf aan via de huid onder invloed van zonlicht. Tijdens de vakantie is het belangrijk om je goed in te smeren als je buiten in de zon bent, maar dan maakt je lichaam misschien niet voldoende van de vitamine aan. Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand, ook bij kinderen.

Zink

Het mineraal zink, dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in ons lichaam, komt in kleine mate in onze dagelijkse voeding voor. Het is een antioxidant dat je immuunsysteem ondersteunt en is ook belangrijk voor je huid, haar en nagels.

Gember

Gemberthee is populair en niet voor niets. Gember heeft maagversterkende eigenschappen en dat kan in je voordeel werken tijdens het reizen met de auto, bus, boot of vliegtuig.

Melatonine

Als je te maken krijgt met tijdsverschillen kan melatonine je helpen bij het verlichten van gevoelens bij jetlag. Of als je moeite hebt met slapen in een vreemde omgeving kan het je helpen.

Magnesium

Het mineraal is belangrijk voor meer spierkracht, spierontspanning en je uithoudingsvermogen. Magnesium kan je helpen bij vermoeide spieren na een sportieve activiteit. Heb je een actieve vakantie gepland, denk dan aan magnesium.

Multivitamine

In een multivitamine zitten hoofdzakelijk vitamines en mineralen, die we ook kennen uit groente en fruit, aangevuld met andere ingrediënten. Je kunt op het etiket lezen wat er precies in zit. Het voedingssupplement is vaak speciaal afgestemd op de behoefte van kinderen, ouderen, zwangeren, sporters of kan bijvoorbeeld helpen voor je weerstand. Mocht je tijdens je vakantie wat minder gezond eten en 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag niet halen, dan kan een multivitamine tijdens de vakantie nuttig zijn.

Echinacea

Stoffen uit deze plant kunnen ook je immuunsysteem versterken en je weerstand ondersteunen. Voor extra ondersteuning van je immuunsysteem tijdens je vakantie kan je dus ook aan echinacea denken.

Vitamine B-complex

Bij een actieve vakantie kan ook een vitamine B-complex je helpen bij inspanning. Alle B-vitamines zijn namelijk betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel.

Check de douane regels

Wat mag je in het vliegtuig meenemen aan supplementen? Dat kun je opzoeken via de app Douane Reizen. Bij jouw vakantieland staan de regels over wat je wel en niet in je koffer of handbagage mee mag nemen. Check het voor vertrek, zodat je bij de douane niet voor verrassingen komt te staan.

We hopen dat bovenstaande tips je helpen bij het optimaal genieten van je vakantie. En waar de reis ook heengaat dit jaar:

Geniet van je vakantie, blijf gezond en rust lekker uit!