Nieuws - 20 augustus 2021

Terugroepacties voedingssupplementen met ethyleenoxide

De laatste tijd worden regelmatig levensmiddelen, waaronder voedingssupplementen, teruggeroepen omdat ze verontreinigd zijn met ethyleenoxide. Deze producten worden uit de handel genomen omdat consumptie op de lange termijn mogelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het advies is om ze niet te gebruiken en de producten te retourneren. Misschien heb je al waarschuwingen gezien in de media, winkels of webshops. Het gaat om veel verschillende producten zoals sladressing, crackers, chocolade, broodjes, meel en voedingssupplementen. Wat is er precies aan de hand?

Wat is ethyleenoxide?

Ethyleenoxide is een gewasbeschermingsmiddel en een ontsmettingsmiddel. In Europa is het verboden om dit middel te gebruiken tijdens de productie of transport van levensmiddelen, maar buiten Europa kan het wel gebruikt worden. Een Europees land kan een grondstof invoeren die mogelijk verontreinigd is met ethyleenoxide. De maximale hoeveelheid ethyleenoxide die in een grondstof in Europa mag voorkomen ligt tussen de 0,01 en 0,1 milligram per kilogram grondstof.

Is ethyleenoxide schadelijk?

Het eten van een product dat verontreinigd is met ethyleenoxide levert geen acuut gevaar voor je gezondheid op. Maar als je vaak en langdurig grote hoeveelheden ethyleenoxide binnenkrijgt, kan dit wel schadelijk zijn voor je gezondheid.

Wat is er aan de hand?

In september 2020 bleek dat er grote partijen sesamzaad uit India verontreinigd waren met ethyleenoxide. Vanaf toen werden er veel producten met sesamzaad direct uit de handel gehaald. Ook bleken producten met het levensmiddelenadditief johannesbroodpitmeel (E 410) verontreinigd te zijn, maar het lijkt nu om meer grondstoffen en producten te gaan. De Europese Commissie heeft daarom bepaald dat alle Europese landen verontreinigde producten uit de schappen moeten halen. Een grondstof of product is verontreinigd als het meer ethyleenoxide bevat dan de door Europa vastgestelde wettelijke maximale hoeveelheid.

Bij voedingssupplementen die zijn teruggeroepen bleken de capsules of bepaalde ingrediënten teveel ethyleenoxide te bevatten. Deze batches worden door producenten uit de handel gehaald. Het gaat om een aantal specifieke gevallen.

Wat moet ik doen met een verontreinigd product?

In deze database zijn verontreinigde producten met ethyleenoxide te vinden. Voor deze producten geldt een terugroepactie: ze moeten uit de schappen worden gehaald. Het advies is om deze producten niet te gebruiken. Mocht je ze in huis hebben, neem dan contact op met de leverancier of lever ze gelijk weer in.