Nieuws - 8 maart 2021

Supplemententips voor de lente

De lente komt eraan! Het zonnetje schijnt vaak lekker. Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan door zonlicht wat op de huid schijnt. Door te wandelen, te sporten of buiten te genieten van de zonnestralen doe je vitamine D op. Als je meer energie wilt hebben, erg druk bent of veel sport, dan kun je extra vitamines en mineralen goed gebruiken. Welke vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen laten jou de lente fit starten?

Vitamine B

Alle B-vitamines zijn betrokken bij het vrijmaken van energie en hebben een functie in het zenuwstelsel. Een vitamine-B complex kan, als aanvulling op de voeding, worden ingezet bij inspanning en vermoeidheid.

Vitamine D

Het lichaam maakt vitamine D aan door de invloed van zonlicht op de huid. In de winter kom je minder vaak buiten en laat de zon zich weinig zien. Bovendien is kracht van de zon dan onvoldoende. Extra vitamine D in de lente is dan welkom en zorgt mede voor een goede weerstand. Mocht je weinig tijd hebben om in het voorjaar van de zon te genieten of smeer je je huid altijd in met zonnebrandcrème, dan kan het zinvol zijn om het hele jaar door extra vitamine D te nemen.

Vitamine C

Vitamine C is betrokken bij het vrijmaken van energie en heeft een functie in het zenuwstelsel. Wanneer je weinig vitamine C binnenkrijgt, kun je je moe voelen. Extra vitamine C kan dan zinvol zijn. Als je regelmatig stress hebt of rookt, dan kan je behoefte aan vitamine C ook verhoogd zijn.

Co-enzym Q10

Co-enzym Q10 is betrokken bij de energieproductie in je lichaamscellen. Mensen die zich meer dan gemiddeld moeten inspannen gebruiken vaak Q10 voor extra energie, meer spierkracht en een doelmatig zuurstoftransport. Q-10 komt in kleine hoeveelheden voor in de voeding, zoals in vlees en vis, maar is ook verkrijgbaar als voedingssupplement.

Veel buiten aan het sporten?

Voor een sportprestatie is niet alleen energie nodig maar ook een groot aantal voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen en aminozuren. Bovendien verlies je met zweten mineralen, die je aan kunt vullen via de voeding of eventueel met voedingssupplementen. Als je veel sport, kun je baat hebben bij een multivitamine, magnesium, aminozuren, creatine of antioxidanten.

Hopelijk ga je met deze supplemententips de lente energiek te lijf!