Nieuws - 10 februari 2022

Supplementen voor je gehoor

Als ons gehoor te vaak aan harde geluiden en harde muziek wordt blootgesteld kun je gehoorschade oplopen. Meestal ontstaat de schade geleidelijk, dit kan jaren duren. Je kunt dan slechthorend worden of last krijgen van een piep of suis in het oor. Een piep of suis in het oor wordt ook wel tinnitus genoemd. Bij een gehoorbeschadiging zijn er trilharen in je oor beschadigd en sterven af. Trilharen zitten in je binnenoor en geven geluidsgolven door aan de gehoorzenuw. Afgestorven trilharen groeien niet meer terug. Een gehoorbeschadiging is blijvend. Voorkomen is dus erg belangrijk. Wist je dat een aantal vitamines en mineralen je gehoor kunnen ondersteunen?

Gehoorbeschadiging voorkomen

Het allerbelangrijkste voor het beschermen van je gehoor is verstandig omgaan met harde geluiden. Enkele tips van de GGD die belangrijk zijn voor het beschermen van je oren:

  • Zet het volume een beetje zachter dan dat je gewend bent.
  • Als je veel muziek luistert met oortjes in je telefoon stel dan een begrenzer in. Als dat niet mogelijk is op jouw telefoon, zet het volume dan maximaal op 2/3.
  • Draag oordopjes als je uitgaat. Kijk op oorcheck.nl welke oordopjes bij jou passen.
  • Sta zo ver mogelijk van de speakers: 2 meter op een binnen locatie en 10 meter op een buiten locatie.
  • Neem regelmatig een ‘oorpauze’: even naar buiten, of de koptelefoon af.

Bescherming met vitamines en mineralen

Er zijn aanwijzingen dat bij het ontstaan van een gehoorbeschadiging door harde geluiden vrije radicalen een rol kunnen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Bij stress situaties voor het oor, bijvoorbeeld bij harde geluiden, kan het zo zijn dat er een overschot aan vrije radicalen in het oor ontstaat.

Verschillende wetenschappers denken dat antioxidanten, zoals vitamine C, A en E zouden kunnen helpen bij het neutraliseren van de vrije radicalen in het oor. Verder lijkt magnesium, vooral in combinatie met antioxidanten, ook een effect te hebben in het oor. Magnesium zou de trilharen kunnen beschermen doordat het de doorbloeding stimuleert.

Vitamine B12 en zink tekort

Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus. Mensen die tinnitus hebben en een vitamine B12 tekort lijken ook meer last te hebben van hun tinnitus, dan mensen met tinnitus zonder een vitamine B12 tekort. Vitamine B12 is van belang voor je zenuwstelsel en draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties, maar hoe het precies werkt op het gehoor is nog niet bekend. Zink is belangrijk voor de aanmaak van cellen en weefsels en speelt een rol bij de eiwitsynthese, zoals DNA. In het gehoor werkt het waarschijnlijk op de zenuwuiteinden, maar hier is meer wetenschappelijk onderzoek voor nodig.

Deze voedingsstoffen kunnen dus ook een rol spelen in het beschermen van het gehoor. Als je al last hebt van tinnitus zou het nuttig kunnen zijn om te onderzoeken of je te weinig vitamine B12 of zink in je bloed hebt.

Bronnen

Alvarado, J. C., Fuentes-Santamaría, V., Melgar-Rojas, P., Valero, M. L., Gabaldón-Ull, M. C., Miller, J. M., & Juiz, J. M. (2015). Synergistic effects of free radical scavengers and cochlear vasodilators: a new otoprotective strategy for age-related hearing loss. Frontiers in aging neuroscience, 7, 86.

Attias, J., Weisz, G., Almog, S., Shahar, A., Wiener, M., Joachims, Z., … & Guenther, T. (1994). Oral magnesium intake reduces permanent hearing loss induced by noise exposure. American journal of otolaryngology, 15(1), 26-32.

Shemesh, Z., Attias, J., Ornan, M., Shapira, N., & Shahar, A. (1993). Vitamin B12 deficiency in patients with chronic-tinnitus and noise-induced hearing loss. American journal of otolaryngology, 14(2), 94-99.

Ochi, K., Kinoshita, H., Kenmochi, M., Nishino, H., & Ohashi, T. (2003). Zinc deficiency and tinnitus. Auris Nasus Larynx, 30, 25-28.

Person, O. C., Puga, M. E., da Silva, E. M., & Torloni, M. R. (2016). Zinc supplementation for tinnitus. Cochrane Database of Systematic Reviews, (11).