Nieuws - 5 oktober 2021

Supplementen voor je darmen

Volgens de Maag Lever Darm Stichting zijn er twee miljoenen Nederlanders met aandoeningen aan de spijsvertering. Dat kan gaan om ongemakken in de maag, lever of darmen. Wat kun je doen om de gezondheid van je darmen te ondersteunen? Voldoende bewegen en gezonde voeding zijn belangrijk. De voedingssupplementen probiotica, inuline en chlorella kunnen ook een bijdrage leveren aan je darmgezondheid.

Probiotica voor een gunstige darmflora

Probiotica zijn goede bacteriën die van nature voorkomen in je darmen. Als volwassene draag je meer dan 1,5 kilogram bacteriën met je mee, waarvan het grootste gedeelte in je darmen leeft. Al deze bacteriën samen noemen we de darmflora. Deze belangrijke bacteriën zijn gunstig voor je darmen en dragen ook bij aan je stofwisseling en weerstand. Door veel factoren, zoals bijvoorbeeld stress, kan de darmflora verstoord raken. Ook kan een antibiotica kuur een ongunstige invloed hebben op je darmflora en soms zelfs zorgen voor diarree. In een voedingssupplement met probotica zitten gunstige bacteriën, die levend aankomen in je darmen. Er zijn aanwijzingen dat een probiotica supplement helpt om je darmflora te herstellen en daarbij bijdraagt aan de gezondheid van je darmen.

Inuline – prebiotica- voor een goede stoelgang

Inuline behoort tot de prebiotica. Dit zijn stoffen die onverteerbaar zijn en onveranderd in je dikke darm aankomen, zoals bijvoorbeeld beta-glucanen uit gerst en haver. Prebiotica zijn voeding voor probiotica. Hierdoor stimuleren ze de groei en activiteit van (goede) bacteriën (probiotica) in je dikke darm. Omdat prebiotica meestal vezels zijn, dragen ze bij aan een goede stoelgang. Inuline komt voor in de wortels van planten, die groeien in gematigd koude gebieden. Enkele voorbeelden zijn cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok.

Chlorella zit bomvol voedingsstoffen

Chlorella is een groene alg waar veel voedingstoffen inzitten, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen als carotenoïden. Chlorella dankt haar naam aan het feit dat het zeer rijk is aan chlorofyl, ofwel bladgroen. Chlorofyl heeft een gunstige invloed op allerlei functies in het lichaam. De aandacht voor chlorella als ondersteuning van de gezondheid begon al in de vorige eeuw. Chlorella zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darm.

Als je darmen extra aandacht nodig hebben, dan kun met gezonde en gebalanceerde voeding, voldoende bewegen en genoemde supplementen werken aan je darmgezondheid.