Supplementen nemen na de houdbaarheidsdatum
Op het label van voedingssupplementen staat een ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen. Je hoeft een potje waarvan de THT-datum is verstreken dus niet weg te gooien.
Mindere kwaliteit
Een voedingssupplement waarvan de THT-datum is verstreken kan van mindere kwaliteit zijn, omdat de actieve stoffen, bijvoorbeeld vitamines, kunnen oxideren of bederven. Dit betekent dat er na verloop van tijd minder van deze stoffen in het product kunnen zitten.
Koel en droog bewaren
Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de afname van kwaliteit van een product. Bijvoorbeeld hoe het product wordt bewaard. Supplementen kun je het beste op een koele, donkere en droge plek bewaren, omdat in een relatief warme omgeving de kwaliteit sneller afneemt. Een goed plek is bijvoorbeeld je keukenkastje. De badkamer is een minder geschikte plek, omdat het hier vaak wat warmer en vochtiger is.
Extra toevoeging stoffen
Fabrikanten houden er ook rekening mee dat bepaalde stoffen over tijd in hoeveelheid kunnen afnemen. Ze stoppen bijvoorbeeld iets meer van een vitamine in een product, dan op de verpakking staat vermeld. Op deze manier ben jij ervan verzekerd dat de kwaliteit van een product goed blijft gedurende de houdbaarheidsdatum die op het etiket staat.
Hoe lang zijn supplementen houdbaar?
De meeste voedingssupplementen hebben een houdbaarheidsdatum van ongeveer 3 jaar. Wil je weten wat de THT-datum is van jouw gekochte supplementen? Check dan het etiket of vraag het na bij de fabrikant. En twijfel je of je een voedingssupplement nog kan nemen als de THT-datum is verstreken? Vraag dit dan ook na bij de fabrikant.