Nieuws - 23 november 2021

Supplementen bij stress en voor concentratie

Als je veel inspanning levert of in een stressvolle periode zit vraag je veel van je lichaam en je geest. Door veel sporten, colleges volgen, drukte thuis of op je werk kan je een verhoogde behoefte hebben aan vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn betrokken bij de werking van je hersenen of leveren energie. Kruiden kunnen ook helpen om beter te ontspannen. Welke supplementen kunnen jou ondersteunen bij situaties van stress? En wat kan helpen voor de concentratie?

Stress situaties

Vitamine C, magnesium en antioxidanten

Het is bekend dat bij stress je behoefte aan vitamine C verhoogd is. Deze vitamine draagt bij aan extra energie bij vermoeidheid. Ook zijn er aanwijzingen dat bij inspanning en stresssituaties je meer behoefte hebt aan magnesium. En ook kunnen de hoeveelheid vrije radicalen in je lichaam sterk toenemen. Dit zijn stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen brengen aan cellen en weefsel. Door antioxidanten te nemen ontstaat in je lichaam een betere bescherming tegen de ongunstige vrije radicalen. In groente en fruit zitten veel van de bovengenoemde voedingsstoffen. Als je in een drukke periode behoefte hebt aan extra vitamine C, magnesium of antioxidanten, dan kun je als aanvulling op gezonde voeding kiezen voor supplementen.

Valeriaan, Rhodiola en Passiebloem

Valeriaan is een plant, waarvan we weten dat het de geestelijke balans bij stresssituaties ondersteunt en goed is voor je geheugen. Ook bevordert het een natuurlijke gezonde nachtrust en helpt het bij het in slaap vallen. De plant Rhodiola staat eveneens te boek  als natuurlijke rustgever. Het kan bij stresssituaties je weerstand, energie en alertheid ondersteunen. Ook bij jetlag en gedurende nachtdiensten kan het je helpen. Indianen uit Amerika gebruikten vroeger al de stengel, bladeren en bloemen van de Passiebloem om de kalmerende invloed op het zenuwstelsel. De bladeren van de passiebloem worden al eeuwenlang gebruikt om thee van te maken, vooral voor het slapen gaan. Tegenwoordig worden de werkzame stoffen van de genoemde bloemen in voedingssupplementen verwerkt. Passiebloem wordt vaak gecombineerd met citroenmelisse en valeriaan.

Concentratie

Omega-3 vetzuren en multivitamine

Veel vitamines, mineralen en ook andere stoffen zijn betrokken bij de werking van je hersenen. Ze ondersteunen het energieniveau en zijn belangrijk voor het ontwikkelen van je hersenen en je gemoedstoestand. In vette vis zitten omega-3 vetzuren die belangrijk zijn voor je hersenen. Naar de gunstige invloed ervan op je geheugen, concentratie en gemoedstoestand wordt veel onderzoek gedaan. Ook vitamines en mineralen, zoals vitamine C, vitamine B6 en jodium, zijn betrokken bij de energievoorziening en signaalfunctie van de hersenen. Met een multivitamine krijg je op een eenvoudige manier een heel scala aan van deze belangrijke vitamines en mineralen binnen.

Ginkgo Biloba en Ginseng

De bladeren van de plant Ginkgo Biloba bevorderen de bloedsomloop in je lichaam. Het kan helpen je geheugen te verbeteren en je concentratievermogen en informatieverwerking te bevorderen. Ook de wortel van de plant Ginseng kan helpen bij het verhogen van je concentratie en bij geestelijke vermoeidheid. In kruidensupplementen zitten de werkzame stoffen van deze planten. Overleg het gebruik van kruidensupplementen met je arts of apotheker als je medicijnen gebruikt of bij ziekte.

Meer weten over het combineren van voedingssupplementen met medicijnen?