Nieuws - 10 juni 2021

Supplementen bij pollen in de lucht

Het is droog en warm weer en dat betekent dat we allemaal weer volop genieten van het buiten zijn. Maar voor mensen met een pollenallergie is het nu niet zo prettig, door de vele pollen in de lucht.  Dit zijn onze tips bij pollen in de lucht!

Check het weer en neem een zonnebril mee

Misschien een voor de hand liggende, maar het loont zeker om in de zomermaanden regelmatiger het weerbericht te checken. Bij droog weer zitten er namelijk veel meer pollen in de lucht. Geeft het weerbericht aan dat het straks gaat regenen? Profiteer daar van en ga tijdens of na de regenbui naar buiten. Als je bij droog weer de deur uitgaat, zet dan een zonnebril op en smeer je neusgaten in met wat vet, bijvoorbeeld vaseline. Dit zorgt ervoor dat het stuifmeel je ogen of neusgaten niet inkomt.

Niet wrijven

Nog een voor de hand liggende, maar probeer niet te wrijven bij last van jeukende ogen of een kriebelende neus. Daarmee verspreidt je namelijk het stuifmeel. Daarnaast kunnen er ook weer andere prikkelende stofjes aan je handen zitten, waar je last van kunt krijgen.

Stoffen in supplementen bij pollen

Er is een aantal stoffen, die mogelijk kunnen helpen bij pollen in de lucht. Deze komen ook voor in voedingssupplementen. Twee voorbeelden zijn scutellaria en flavonoïden.

Scutellaria

Traditioneel wordt scutellaria al decennia lang gebruikt als een stofje wat reacties op bijvoorbeeld pollen in de lucht of dierenhaartjes onderdrukt. Mogelijk komt dit doordat het kruid het vrijkomen van histamine in je lichaam blokkeert. Histamine is een stofje dat vrijkomt wanneer het lichaam in aanraking komt met een allergeen: een stof waar men allergisch of overgevoelig voor is. Dit zorgt voor een reactie in de vorm van bijvoorbeeld jeuk of uitslag. Scutellaria is beschikbaar als voedingssupplement in capsulevorm. Omdat de werking van scutellaria bij pollen nog niet wetenschappelijk bewezen is, mag dit effect niet op het etiket worden benoemd.  

Flavonoïden – quercetine en OPC

Sommige flavonoïden, vooral OPC en quercetine, helpen bij pollen in de lucht. Quercetine vinden we in groenten en fruit zoals boerenkool, tomaten, asperges, uien, appels en bessen. Maar er zijn ook supplementen met deze stof. OPC komt voor in bijvoorbeeld druivenpitten en cacao. Beide stofjes kunnen het vrijkomen van histamine in je lichaam verminderen.

Wil je meer lezen over flavonoïden? Klik hier.

Immuunsysteem

Vaak worden aan supplementen bij pollen in de lucht ook andere ingrediënten toegevoegd, zoals bijvoorbeeld vitamine C of zink. Van deze stoffen is bekend dat ze een positieve werking hebben op ons immuunsysteem en dat is ook belangrijk voor je weerstand en bij pollen in de lucht.