Nieuws - 3 februari 2021

Statinegebruik en tekorten aan co-enzym Q10 en vitamine D

Gebruik jij statines? Of ken je iemand die statines gebruikt? Dan is de volgende informatie belangrijk voor jou.

Een bepaald medicijn, zoals een statine, kan goed voor je werken wanneer je ziek bent, maar kan soms ook bijwerkingen geven. Uit wetenschappelijk onderzoek en ervaringen van gebruikers blijkt dat er bij gebruik van statines spierpijn of krachtverlies kan optreden. Mogelijk komt dit door een verminderde aanmaak van co-enzym Q10 en vitamine D.

Waar moet je op letten als je langere tijd statines gebruikt?

Statines zijn medicijnen die vaak worden voorgeschreven aan mensen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed en aan mensen met hart- vaatziekten. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in het lichaam. Sommige mensen ervaren bijwerkingen bij het gebruik van statines. Voorbeelden hiervan zijn spierpijn of krachtverlies.

Hoe herken je een tekort aan co-enzym Q10?

Co-enzym Q10 is een natuurlijke stof die in menselijke en dierlijke cellen voorkomt. De stof is betrokken bij de energieproductie in onze cellen. Statines zorgen voor een verminderde aanmaak van co-enzym Q10 in de cellen. Hierdoor kan een tekort aan Q10 ontstaan. Bij een tekort kun je energieverlies, spierpijn of spierzwakte ervaren.

Hoe herken je een tekort aan vitamine D?

Door statinegebruik is er minder cholesterol beschikbaar in je lichaam. Cholesterol is ook nodig voor de aanmaak van vitamine D. Bij langdurig gebruik van statines kan er daarom ook een vitamine D tekort ontstaan. Door dit tekort kun je ook spierpijn ervaren.

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine en staat ook wel bekend als de zon-vitamine. Het lichaam maakt vitamine D zelf in de huid aan onder invloed van zonlicht. De vitamine is belangrijk voor je botten, spieren en je immuunsysteem. Lees hier alles over vitamine D.

Wat moet je doen bij deze klachten?

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Mogelijk kan een voedingssupplement met co-enzym Q10 of vitamine D worden geadviseerd.

Bekijk hier een overzicht van andere wisselwerkingen tussen medicijnen en voedingssupplementen