Nieuws - 3 maart 2021

Sommige kruiden gaan niet samen met antidepressiva

Gebruik jij al voor langere tijd antidepressiva of ga jij ze binnenkort gebruiken? Of ken je iemand die deze medicijnen slikt? Dan is de volgende informatie belangrijk voor jou.

Het gebruik van bepaalde kruidensupplementen, zoals ashwagandha, rhodiola en Griffonia simplicifolia gaat niet goed samen met het gebruik van antidepressiva. Gebruik je deze supplementen? Lees dit artikel voor ons advies.

Wat zijn antidepressiva?

Antidepressiva zijn medicijnen die worden voorgeschreven wanneer je angstig of depressief bent. Mensen die deze medicijnen moeten nemen, gebruiken soms ook bepaalde kruiden om zelf aan hun gezondheid te werken. Dit is niet altijd verstandig.

Ashwagandha

Ashwagandha wordt voornamelijk gebruikt in stresssituaties, als natuurlijk rustgever. Het gelijktijdig gebruik met antidepressiva kan mogelijk leiden tot een versterking van het antidepressieve effect van de medicijnen.

Wanneer je supplementen met ashwagandha gebruikt of wilt gaan gebruiken en je slikt ook antidepressiva, meld dit dat dan aan je arts of apotheker.

Rhodiola niet gebruiken met MAO-remmers

Rhodiola staat bekend als een natuurlijke rustgever. Het gelijktijdig gebruik van rhodiola supplementen met een specifieke groep antidepressiva, MAO-remmers, kan mogelijk leiden tot een versterking van het medicijn, waardoor ernstige bijwerkingen kunnen optreden.

Wanneer je MAO-remmers gebruikt, is het advies om geen rhodiola-supplementen te gebruiken.

Griffonia simplicifolia en antidepressiva

Tryptofaan uit Griffonia simplicifolia werkt kalmerend. Als je tryptofaan samen met antidepressiva gebruikt, kun je last krijgen van rusteloosheid, misselijkheid en minder concentratie. Zie ook ons artikel ‘Slaapmiddelen en antidepressiva gaan niet samen met tryptofaan’.

Gebruik geen Griffonia simplicifolia bij een antidepressivum of als de arts je dit wil voorschrijven.

Bekijk hier een overzicht van andere wisselwerkingen tussen medicijnen en voedingssupplementen.