Nieuws - 12 november 2020

Sneller herstellen na sportprestatie met visolie?

Een hoge hoeveelheid visolie kan helpen bij sneller herstel na een sportieve inspanning. Ook hadden sporters die voorafgaand aan hun inspanning visolie slikten vaak minder spierpijn. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers die de effecten van verschillende doseringen visolie bij sporters bestudeerden.

Visolie en onze gezondheid

Visolie is rijk aan omega-3 vetzuren, belangrijk voor veel processen in ons lichaam. De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van EPA en DHA zijn de meeste gezondheidseffecten bekend. Zo is DHA goed voor het gezichtsvermogen en een belangrijke bouwsteen voor de hersenen. En is de combinatie van EPA en DHA gunstig voor de bloeddruk en de gezondheid van het hart.

Daarnaast wordt gezegd dat omega-3 vetzuren het herstel na een fysieke inspanning versnellen en spierpijn kunnen verminderen. De nieuwe studie had als doel te onderzoeken welke doseringen EPA en DHA dit effect gaven.

Het onderzoek

Voor de studie werden 32 getrainde jonge mensen geselecteerd, 16 mannen en 16 vrouwen, die elke dag gedurende 7,5 week een supplement van 2, 4 of 6 gram visolie kregen of een placebo. Een placebo is in dit geval een capsule zonder omega-3 vetzuren.

Na een periode van 7 weken suppletie werd de deelnemers gevraagd om herhalend meerdere squat-oefeningen te doen. Voorafgaand en na de sportoefeningen (op verschillende tijdstippen) werden meerdere meet-oefeningen zoals sprongkracht, uitgevoerd om te kunnen vergelijken. Ook werd er bloed afgenomen van de deelnemers en moesten ze aangeven hoeveel last ze hadden van spierpijn.

Minder spierpijn en meer sprongkracht

Bij de groep die 6 gram visolie kreeg werden lagere spierpijnscores gemeten, dan in de placebogroep. Ook was de kracht om te springen in de herstelfase veel sneller weer op het oude niveau in de groep die 6 gram visolie slikte. Tussen de andere groepen (geen, 2 gram of 4 gram) waren geen grote verschillen te zien.

Beste dosering EPA/DHA

Uit deze studie wordt geconcludeerd dat een hoge dosis visolie kan helpen bij sneller herstel en minder spierpijn na een intensieve sportoefening, zoals squaten. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Daarnaast willen de onderzoekers ook de veiligheid onderzoeken van langdurig hogere doseringen visolie slikken.

Veilige inname

Ons advies is om dagelijks niet meer dan 5 gram van EPA en DHA samen, in te nemen als voedingssupplement.

Bron: VanDusseldorp, Trisha A., et al. “Impact of Varying Dosages of Fish Oil on Recovery and Soreness Following Eccentric Exercise.” Nutrients 12.8 (2020): 2246.