Nieuws - 16 juni 2021

Slik jij de anticonceptiepil? Let dan op je magnesium en foliumzuur inname

Wist je dat het slikken van sommige medicijnen kan zorgen voor een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in je lichaam? Nee? Dat is niet zo gek. De laatste jaren wordt hier steeds meer over bekend.

Ook het gebruik van de anticonceptiepil kan zorgen voor tekorten aan voedingsstoffen, zoals magnesium en foliumzuur.

Mogelijke tekorten bij slikken pil

De anticonceptiepil, die uit twee middelen bestaat (oestrogeen en progestageen), kan bij langdurig gebruik van maanden tot jaren zorgen voor een afname van het magnesium en foliumzuur gehalte in het bloed. Dit is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. De afname van het magnesium of foliumzuur gehalte kan zorgen voor een tekort aan deze stoffen in je lichaam. Hierdoor kunnen klachten ontstaan.

Wat is magnesium en hoe herken je een tekort?

Magnesium is een belangrijk mineraal, betrokken bij veel verschillende processen in ons lichaam. Het werkt veelal samen met calcium, bijvoorbeeld in de spieren.

Bij een tekort aan magnesium kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Herken jij deze klachten? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts.

Bij een ernstig tekort kun je last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen. Die laatste klachten komen echter maar zeer zelden voor.

En foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd is een belangrijke vitamine voor ons immuunsysteem en de aanmaak van rode en witte bloedcellen.

Bij een tekort aan foliumzuur kun je bloedarmoede krijgen. Je krijgt dan klachten als moeheid en duizeligheid. Ook kun je last krijgen van de darmen.

Tips

Gebruik jij al voor langere tijd de anticonceptiepil? Om het lichaam de kans te geven om het gehalte aan foliumzuur en magnesium op peil te houden, kan een extra inname van foliumzuur en magnesium nodig zijn.

Heb je klachten die mogelijk samenhangen met een tekort aan één van deze stoffen? Neem dan contact op met je arts. Wanneer je gehaltes aan foliumzuur en magnesium te laag zijn kan de arts je een voedingssupplement adviseren.

Meer weten over de interacties tussen medicijnen en supplementen?