Selenium heeft positieve invloed op je immuunsysteem
Selenium of seleen is een spoorelement dat je immuunsysteem ondersteunt. Dit is een wetenschappelijk bewezen effect voor je gezondheid. De antioxidant helpt het natuurlijk afweersysteem van je lichaamscellen en zorgt mede voor een goede weerstand. Daar is in deze tijd extra veel aandacht voor. Maar het doet meer. Je hebt het nodig voor de productie van schildklierhormoon en mannen voor een goede vruchtbaarheid. Selenium houdt je haar sterk en het is goed voor je nagels. In de bodem en water zit selenium, maar het zit ook in je voeding. In welke voeding zit selenium en krijg jij wel genoeg binnen?
Selenium in voeding
In vis, gevogelte, vlees, noten en granen, maar vooral in paranoten vind je veel selenium. Ook via plantaardige bronnen, zoals groente en brood krijg je het binnen. Hoeveel er precies in voeding zit hangt af van de hoeveelheid selenium in de grond waar het op verbouwd is. Door intensieve landbouw is de grond in Nederland arm aan selenium. Gemiddeld neemt je lichaam 70% van de selenium in voeding op.
Hoeveel per dag?

Voor selenium is de Referentie Inname (RI) 55 microgram per dag. De RI geeft een grove indicatie van de hoeveelheid selenium die een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het percentage van de RI staat op een etiket van een levensmiddel vermeld. De Gezondheidsraad beveelt voor groepen aan:

Aanvullen met een voedingssupplement?
Volgens de laatste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM hebben zowel kinderen, volwassenen als ouderen een lage inname van selenium. Een aanvulling met een voedingssupplement kan dan worden overwogen. In een multivitamine, een antioxidantenpreparaat of een preparaat voor de mannelijke vruchtbaarheid zit vaak selenium. In sommige gevallen wordt selenium gebruikt in doseringen boven de RI. De veilige inname van selenium uit voeding en supplementen is 300 microgram per dag voor volwassenen. Bij een inname daarboven kunnen nagels en haren broos worden, waardoor ze bij een chronisch te hoge inname kunnen uitvallen.
Tekort aan selenium
Bij een langdurig te lage inname van selenium kan een tekort ontstaan. Je kunt dan last krijgen van spierzwakte of bij een ernstig tekort hartproblemen. In een Duitse studie is recent gekeken naar de mogelijke rol van selenium bij het ziekteverloop van Covid-19. De onderzoekers zagen in een kleinschalig onderzoek dat een seleniumtekort een relatie lijkt te hebben met de kans op overlijden aan deze ziekte. Vervolgonderzoek moet echter aantonen of het verbeteren van de seleniumstatus door suppletie daadwerkelijk helpt bij een (sneller) herstel van de ziekte.
Bron: Duitse studie / juli 2020