Nieuws - 8 juli 2024

RIVM waarschuwt voor gebruik van Mucuna Pruriens – IVG legt uit

Het RIVM waarschuwt uit voorzorg om kruidenpreparaten met Mucuna Pruriens niet te gebruiken bij zwangerschap en borstvoeding, of bij lever- of nierproblemen. In andere gevallen is het advies er voorzichtig mee te zijn. Wij leggen de informatie hieronder uit.

Werking van Mucuna Pruriens

De zaden uit de peul van de fluweelboon, ook wel Mucuna Pruriens genoemd, worden al sinds de oudheid gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege het effect op de gezondheid. Mucuna Pruriens bevat van nature de stof levodopa, wat ook wordt gebruikt in medicijnen tegen de ziekte van Parkinson. De gezondheidseffecten van Mucuna Pruriens zijn hier te lezen.

Veilig gebruik van Mucuna Pruriens

Voor de meeste mensen is Mucuna Pruriens veilig te gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat Mucuna Pruriens in een hele hoge dosis negatieve effecten kan hebben op de lever en nieren. Ook bij zwangerschap of het geven van borstvoeding wordt het afgeraden om supplementen met Mucuna Pruriens te gebruiken.

Tips voor veilig gebruik kruidensupplementen

De Europese en Nederlandse wet stelt veel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Daarnaast moet elk bedrijf volgens de wet een uitgebreid voedselveiligheidsplan maken om ervoor te zorgen dat hun producten veilig worden geproduceerd. Op de pagina veiligheidseisen van supplementen met kruiden kun je daar meer over lezen.

Met onderstaande tips kun je op een veilige manier (kruiden)supplementen gebruiken

  • Koop alleen producten van bekende merken en let op met bestellingen bij onbetrouwbaar ogende (buitenlandse) webshops.
  • Lees altijd het etiket van een voedingssupplement. Een fabrikant kan waarschuwingen op het etiket zetten als je het in bepaalde situaties beter niet kunt gebruiken.
  • Voedingssupplementen kun je in veel gevallen veilig gebruiken met medicijnen, maar niet altijd. Kijk altijd goed op het etiket of er een waarschuwing staat over gebruik bij bepaalde medicijnen.
  • Houd je aan de aanbevolen dosering, tenzij anders geadviseerd door bijvoorbeeld een arts of therapeut.