Nieuws - 6 maart 2024

RIVM waarschuwt voor bepaalde kruiden – IVG legt uit

Het RIVM waarschuwt om producten met de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha niet te gebruiken. De kruiden kunnen volgens het RIVM negatieve effecten hebben. We kunnen ons voorstellen dat deze berichtgeving vragen bij je oproept over de veiligheid van kruidensupplementen. Daar geven we hier graag verduidelijking over.

Ashwagandha is meestal veilig

Ashwagandha is een kruid dat een lange historie van veilig gebruik kent. De afgelopen jaren wordt het veel gebruikt in voedingssupplementen. Ashwagandha is voor de meeste mensen veilig te gebruiken. Het is wel belangrijk alert te zijn bij gebruik van schildkliermedicijnen en antidepressiva. Gebruik het niet tijdens zwangerschap of borstvoeding.

Er zijn echter zeer zeldzame gevallen bekend waarbij leverproblemen optraden tijdens het gebruik van Ashwagandha. Er is nog geen wetenschappelijk verband gelegd tussen Ashwagandha en het effect op de lever. Het is nog onduidelijk of de gemelde gevallen direct gerelateerd zijn aan Ashwagandha of dat er andere factoren in het spel waren, zoals gebruik van andere middelen, medicijngebruik of een ziekte. Op dit moment lijkt een van de mogelijkheden dat het gaat om een overgevoeligheid voor Ashwagandha die in zeer zeldzame gevallen voorkomt.

Huperzia serrata en Tabernanthe iboga worden weinig gebruikt

De andere kruiden waar het RIVM voor waarschuwt worden niet zo vaak gebruikt. Huperzia serrata kan voorkomen in supplementen voor het brein en in pre-workouts. Er zijn inderdaad aanwijzingen dat er in sommige gevallen acute bijwerkingen kunnen optreden. Voor dit kruid is het niet duidelijk of het veilig is tijdens de zwangerschap. Daarom wordt het gebruik tijdens de zwangerschap afgeraden. Als je medicijnen gebruikt, een ziekte hebt of andere gezondheidsproblemen dan is het belangrijk om voor gebruik een deskundige te raadplegen. Ervaar je negatieve effecten? Meld dit bij de fabrikant en bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Het kruid Tabernanthe iboga komt nauwelijks voor in supplementen. Het wordt traditioneel gebruikt als geestverruimend middel. Een voedingssupplement neem je om je gezondheid te ondersteunen en niet om je geest te verruimen of om een aandoening te genezen. Tabernanthe iboga is daarom niet geschikt om als voedingssupplement te gebruiken. IVG raadt het gebruik van dit kruid af.

Tips voor veilig gebruik van kruidensupplementen

De Europese en Nederlandse wet stelt veel eisen aan de kwaliteit en veiligheid van voedingssupplementen. Daarnaast moet elk bedrijf volgens de wet een uitgebreid voedselveiligheidsplan maken om ervoor te zorgen dat hun producten veilig worden geproduceerd. Op de pagina veiligheidseisen van supplementen met kruiden kun je daar meer over lezen.

Met onderstaande tips kun je op een veilige manier (kruiden)supplementen gebruiken

  • Koop alleen producten van bekende merken en let op met bestellingen bij onbetrouwbaar ogende (buitenlandse) webshops.
  • Lees altijd het etiket van een voedingssupplement. Een fabrikant kan waarschuwingen op het etiket zetten als je het in bepaalde situaties beter niet kunt gebruiken.
  • Voedingssupplementen kun je in veel gevallen veilig gebruiken met medicijnen, maar niet altijd. Kijk altijd goed op het etiket of er een waarschuwing staat over gebruik bij bepaalde medicijnen.
  • Houd je aan de aanbevolen dosering, tenzij anders geadviseerd door bijvoorbeeld een arts of therapeut.