Nieuws - 10 februari 2020

RIVM: Propylgallaat in vitamine D druppels veilig voor jonge kinderen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in opdracht van de overheid onderzoek gedaan naar de stof propylgallaat (E 310) die in bepaalde vitamine D druppels zit. Uit het vandaag gepubliceerde rapport blijkt dat de hulpstof veilig is voor kinderen ouder dan 4 maanden.

Ongerustheid niet nodig

Begin december was er in de media veel aandacht voor de veiligheid van vitamine D druppels voor jonge kinderen. Propylgallaat, een hulpstof in vitamine D druppels op waterbasis, zou mogelijk niet veilig zijn. De antioxidant wordt soms aan een voedingssupplement toegevoegd om bederf tegen te gaan. Bekijk ons nieuwsbericht van 3 december 2019.

Uit het nieuwe rapport van het RIVM blijkt dat ongerustheid niet nodig is.

Veilig voor kinderen vanaf 4 maanden

De Gezondheidsraad adviseert ouders om kinderen tot 4 jaar iedere dag vitamine D druppels te geven en dat doen veel ouders dan ook. Wanneer deze druppels op waterbasis zijn, kan propylgallaat (E 310) als additief zijn toegevoegd. Ook in andere voedingsmiddelen kan de stof voorkomen.

Iedereen mag dagelijks 0,5 milligram propylgallaat per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen. Dit is de veilige hoeveelheid. Het RIVM heeft de innames uit voeding en voedingssupplementen bij elkaar opgeteld en stelt dat kinderen minder dan 0,5 milligram propylgallaat per kg lichaamsgewicht binnenkrijgen. De innames zijn hiermee veilig.

Voor baby’s jonger dan 4 maanden gelden mogelijk andere veilige hoeveelheden propylgallaat. Hier moet nog meer onderzoek naar worden gedaan.

Bron

Rapport RIVM: Risk assessment of propyl gallate in water-based vitamin D supplements intended for infants and young children.