Nieuws - 22 oktober 2020

Resveratrol: nieuwe ontwikkelingen

In de media is veel aandacht voor de voedingsstof resveratrol. Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMCG zat al een paar keer aan tafel bij Eva Jinek. Aanleiding is het onderzoek dat hij o.a. met hoogleraar Jolanda Smit doet naar de effecten van resveratrol.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een polyfenol en zit in de schil van blauwe druiven en zit ook in diverse andere planten. Het is één van de belangrijkste stoffen waaraan rode wijn zijn gezondheidsreputatie te danken heeft. Er zijn ook voedingssupplementen met resveratrol te koop, met resveratrol uit de Japanse duizendknoop.

Wat doet resveratrol voor je gezondheid?

Resveratrol heeft een antioxidant werking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels en kan helpen bij ongemakken rondom de menstruatie. Het bewijs voor deze gezondheidseffecten wordt echter nog beoordeeld door de Europese Commissie. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat polyfenolen, waaronder resveratrol, een gunstige invloed hebben op hart- en bloedvaten. Het bewijs voor dit effect is nog klein.

Resveratrol in je voeding

In verschillende voedingsmiddelen zit van nature resveratrol. In blauwe druiven, blauwe bessen, cranberries, aardbeien, pinda’s en cacao zitten bijvoorbeeld kleine hoeveelheden.

Ook in voedingssupplementen vind je resveratrol. Hier lees je daar meer over.

Aanvulling met resveratrol?

Wanneer je veel van je lichaam vraagt, zoals bij sport, stresssituaties of zwaar lichamelijk werk, kun je baat hebben bij extra antioxidanten uit groente en fruit, eventueel aangevuld met een voedingssupplement met antioxidanten, zoals resveratrol.

De onderzoeken die nu lopen zullen in de toekomst mogelijk meer duidelijkheid scheppen over een bredere werking.

Meer wetenschappelijk onderzoek

De Nederlandse onderzoekers zijn enthousiast over de eerste bevindingen van studies met resveratrol in dierlijke en menselijke cellen. De wetenschappers hopen dat er snel een grootschalige klinische studie kan worden gestart, voor meer wetenschappelijk bewijs van de effecten van resveratrol.

Op TV terugkijken?

Mocht je het interview van 21 oktober bij Eva Jinek willen terugkijken, dan kan dat via deze link:

www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5191772/virusremmer-peter-van-der-voort-jolanda-smit-coronavirus-resveratrol