Nieuws - 16 mei 2019

Probiotica, inuline en chlorella voor gezonde darmen

Uit recent onderzoek van het RIVM in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting blijkt dat bijna 1 op de 4 Nederlanders in 2017 bekend was bij de huisarts met maag-, darm- of leverproblemen. Het gaat om ruim 3,7 miljoen mensen. Belangrijke aandachtspunten voor de darmen zijn voldoende bewegen, maar ook gezonde voeding. De darmen spelen een belangrijke rol voor de weerstand en bij de vertering van ons voedsel. Voedingssupplementen met probiotica, inuline of chlorella kunnen helpen de darmen gezond te houden.

In 2017 komen 3,7 miljoen Nederlanders bij huisarts met maag-, lever- of darmproblemen.’

Probiotica voor een gunstige darmflora

Probiotica zijn goede bacteriën die van nature voorkomen in de darmen en die een gunstige darmflora bevorderen. De bacteriën in een probioticum – een voedingssupplement – bereiken de darmen levend waar ze bijdragen aan de gezondheid van de darmen. Iedere volwassene draagt meer dan 1,5 kilogram bacteriën met zich mee, waarvan het grootste gedeelte leeft in de darmen – de darmflora. Deze bacteriën zijn belangrijk voor ons. Zo dragen ze bij aan onze stofwisseling en aan onze weerstand. Door veel factoren, zoals bijvoorbeeld stress, kan de darmflora verstoord raken. Probiotica kunnen helpen de darmflora te herstellen.

Inuline voor een goede stoelgang

Inuline behoort tot de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze selectief de groei en activiteit van (goede) bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang. Verder produceren deze bacteriën onder andere B-vitamines, maar ook stoffen die de darmwand voeden. Prebiotica werken daardoor iets anders op de darm dan probiotica. Inuline komt voor in de wortels van planten, die groeien in gematigd koude gebieden. Enkele voorbeelden zijn cichorei, aardpeer, dahlia, paardenbloem, schorseneer en artisjok.

Chlorella zit bomvol voedingsstoffen

Chorella met groene alg bevat veel voedingsstoffen

Chlorella is een groene alg waar veel voedingstoffen inzitten. Zo bevat het vitamines, mineralen, eiwitten en actieve plantenstoffen als carotenoïden. Chlorella dankt haar naam aan het feit dat het zeer rijk is aan chlorofyl, ofwel bladgroen. Chlorofyl heeft een gunstige invloed op allerlei functies in het lichaam. De aandacht voor chlorella als ondersteuning van de gezondheid begon al in de vorige eeuw. Chlorella zorgt voor een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in de darm. Om deze redenen wordt chlorella gebruikt voor het reinigen van het maag-darmkanaal.

Deze voedingssupplementen en een gezonde en gebalanceerde voeding dragen er aan bij dat darmen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Bronnen:

  • RIVM
  • Galdeano, Carolina Maldonado, et al. “Beneficial Effects of Probiotic Consumption on the Immune System.” Annals of Nutrition and Metabolism 74.2 (2019): 115-124. Link
  • Koyande, Apurav Krishna, et al. “Microalgae: A potential alternative to health supplementation for humans.” Food Science and Human Wellness (2019). Link