Nieuws - 7 januari 2022

Ondersteuning bij het stoppen met roken

Januari is natuurlijk bij uitstek de maand voor goede voornemens. Minder drinken, gezonder eten en misschien zelfs wel stoppen met roken. Stoppen met roken kan een behoorlijke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen zoals nicotinepleisters, -kauwgom en -sprays. Er zijn ook voedingssupplementen die jou kunnen ondersteunen bij het stoppen met roken.  

Mentale ondersteuning

Stoppen met roken is vooral ook mentaal lastig. Na een aantal dagen is de nicotine al uit je lijf. Maar daarna krijg je meestal een vervelend gevoel. Je voelt je onrustig en je krijgt het gevoel een sigaret nodig hebben. Op zo’n moment kan je natuurlijk afleiding zoeken door iets anders te gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld een stukje wandelen of iets anders wat je afleidt. Daarnaast zou je ook Ashwaganda of Rhodiola kunnen gebruiken om je gemoedsrust te ondersteunen.

Ashwagandha

Ashwagandha is een kruid dat al duizenden jaren wordt ingezet in India om zijn gunstige werking op ons lichaam en onze geest. Er zijn namelijk aanwijzingen dat ashwagandha ontspannend kan werken in een situatie van stress. Het is een natuurlijke rustgever en helpt bij een goede geestelijke balans. Ashwagandha kan een goede gemoedstoestand ondersteunen. Meer over ashwagandha lees je hier.

Rhodiola

Rhodiola is een plant die bekend staat als een natuurlijke rustgever. De wortels van deze plant worden traditioneel gebruikt in stresssituaties. Ook Rhodiola kan je helpen om evenwichtig te blijven in stresssituaties. Daarnaast kan het bijdragen aan je concentratievermogen.

Angst om aan te komen

Een veel gehoorde reden om niet te willen stoppen met roken, is de angst om aan te komen. Als je stopt met roken kun je aankomen doordat  de voedselverbranding langzamer gaat, maar ook omdat je meer gaat eten  als afleiding van het roken. Wees je er dus van bewust waar je trek vandaan komt. Heb je echt honger, of zin in een sigaret? Ook hier kan je afleiding zoeken zoals buiten een frisse neus halen of gaan sporten. Mocht je toch aankomen tijdens het stoppen met roken, lees dan het artikel over de voedingsstoffen groene thee, CLA en chroom en hoe ze jou kunnen ondersteunen bij afvallen.