Nieuws - 14 november 2019

Omega-3 visolie vermindert risico op hart- en vaatziekten

Onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health uit Boston concluderen dat het dagelijks slikken van omega-3 visoliecapsules bescherming biedt tegen hart- en vaatziekten. Ze zien een 8% vermindering van het risico op een hartaanval en andere aandoeningen met betrekking tot het hart en de bloedvaten. Het effect is vooral duidelijk bij mensen die een hogere dosering omega-3 visolie namen. Dit blijkt uit een nieuwe meta-analyse van gegevens van 127.477 deelnemers, waarbij drie recente grootschalige onderzoeken werden meegenomen.

De gemiddelde leeftijd van de bijna 130.000 deelnemers was bij aanvang 64 jaar. Onder hen was 60% man. De personen uit de groep die dagelijks omega-3 visolie supplementen namen hadden een lager risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met de deelnemers uit de placebogroep. Opvallend was dat de bescherming tegen hart- en vaatziekten groter was bij mensen die een dosering van boven de 840 mg per dag, met de omega-3 vetzuren EPA en DHA, namen.

Hart- en vaatziekten komen vaak voor

De onderzoekers wijzen erop dat een 8% vermindering van het risico op een hartaanval en andere aandoeningen met betrekking tot het hart en de bloedvaten bescheiden lijkt, maar dat ‘zelfs een bescheiden risicovermindering kan helpen om honderdduizenden hartaanvallen en vroegtijdige sterfgevallen te voorkomen’. Het nieuwste wetenschappelijke bewijs van eind september 2019 laat zien dat het verstandig is om voldoende omega-3 visolie te gebruiken voor de bescherming van het hart en de bloedvaten.

Omega-3 visolie ook goed voor hersenen

De vetzuren in de omega-3-familie zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Van EPA en DHA zijn de meeste gezondheidseffecten bekend. Het vetzuur DHA heeft een positieve invloed op onze hersenen. Elke week een portie vette vis, zoals makreel, haring, zalm, ansjovis of sardines kan voorzien in de behoefte. Of je kunt dagelijks omega-3 visoliecapsules slikken om voldoende vetzuren binnen te krijgen.

Bronnen: Harvard T.H. Chan School of Public Health, JAHA (Journal of the American Hearth Association)