Nieuws - 22 juni 2021

Nieuwe voedingsadviezen Gezondheidsraad voor zwangere vrouwen

De Gezondheidsraad raadt in nieuwe adviezen zwangere vrouwen aan voldoende calcium, jodium en ijzer binnen te krijgen en voldoende vis te eten. Ook adviseert ze om supplementen met foliumzuur en vitamine D te slikken, om zo voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen.

Om welke vitamines en mineralen gaat het?

De Gezondheidsraad heeft gekeken naar de aanbevolen innames van 17 verschillende vitamines en mineralen, belangrijk voor zwangere vrouwen. Vijf van deze aanbevelingen zijn gelijk aan die van niet-zwangere vrouwen, te weten vitamine D en K, ijzer, magnesium en kalium. Een hogere aanbeveling geldt voor calcium, vanaf de twintigste week van de zwangerschap. Ook voor onder andere vitamine A, foliumzuur en zink geldt een hogere aanbeveling. Van deze vitamines en mineralen is het belangrijk om als zwangere vrouw net iets meer binnen te krijgen dan normaal. Voor een compleet overzicht, zie de samenvatting van de Raad.

Calcium is erg belangrijk

Een voldoende inname van calcium is erg belangrijk tijdens je zwangerschap, vooral in de tweede helft ervan. Calcium kan het lichaam helpen de bloeddruk normaal te houden en verkleint het risico op vroeggeboorte. Eet daarom gedurende je zwangerschap voldoende calciumrijke voeding. Lukt dit niet? Dan is een supplement met 1.000 mg calcium per dag aan te raden.

Foliumzuur en vitamine D

Deze suppletieadviezen zijn bekender, maar toch blijkt dat nog lang niet alle zwangere vrouwen ze opvolgen. Extra foliumzuur is nodig ter bevordering van een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby en draagt bij tot de groei van de foetus. Het advies is elke dag minimaal 400 microgram foliumzuur te slikken als je zwanger bent of dit graag wilt worden. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om als zwangere vrouw ook 10 microgram vitamine D per dag te suppleren. Zo weet je zeker dat je voldoende van deze belangrijke vitamine binnenkrijgt.

Visvetzuren

Zwangere vrouwen krijgen het advies twee keer peer week vis te eten, waarvan één keer per week vette vis. Omega-3 vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje en ze verkleinen de kans op vroeggeboorte. Lukt het je niet om voldoende vis te eten? Dan kan een supplement met deze visvetzuren uitkomst bieden.

Overige adviezen

De Gezondheidsraad raadt aan ook goed te letten op de innames van jodium en ijzer. Jodium is bijvoorbeeld toegevoegd aan zout dat wordt gebruikt bij het bakken van brood. Eet je niet zo vaak brood? Dan kan ook jodium het beste met een supplement worden ingenomen. Vaak gebruiken vrouwen die zwanger zijn een multi, speciaal afgestemd op de behoeftes aan vitamines en mineralen. En daar zitten meerdere voedingsstoffen in die belangrijk zijn tijdens je zwangerschap.

Pas op met soja en kruiden

Naast adviezen voor innames is het ook goed om sommige producten te mijden of er niet te veel van te eten. Het voorbeeld van alcohol kennen we allemaal, maar het is ook goed om niet te veel soja producten te eten. Ook moet je bij een zwangerschap op letten met kruiden, bijvoorbeeld in supplementen.

Voedingsnormen, wat zijn dat?

Voedingsnormen zijn aanbevelingen van de Nederlandse Gezondheidsraad. De aanbevelingen worden bepaald met recente wetenschappelijke literatuur, vaak in samenspraak met de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. De Gezondheidsraad hanteert twee soorten normen. Een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en een adequate inname. De Adequate inname is een grove schatting, wanneer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet bepaald kan worden, vanwege beperkte gegevens. De meeste voedingsnormen zijn gericht op het voorkomen van verschijnselen van een tekort.

Meer weten?