Nieuws - 4 november 2021

Multivitamine voor mannen

Als man heb je een andere voedingsbehoefte dan vrouwen of kinderen. Dit komt vooral doordat mannen meestal groter en zwaarder zijn. Ze hebben meer spiermassa waardoor bij inspanningen meer energie wordt verbruikt. Daarom is er een hogere behoefte aan bepaalde vitamines en mineralen. Met gevarieerde en gezonde voeding kun je voldoende binnenkrijgen, alleen uit de Voedselconsumptiepeiling blijkt dat veel mannen onvoldoende groenten en fruit eten. Een multivitamine voor mannen kan uitkomst bieden. Welke vitamines, mineralen of andere voedingsstoffen zitten vaak in multi’s en waarom?

Te weinig vitamines en mineralen

Mannen hebben over het algemeen een lagere behoefte aan ijzer dan vrouwen en een hogere behoefte aan zink. Als je veel sport als man, dan kan het wel zijn dat je extra ijzer, vitamines en B-vitamines nodig hebt.  Door transpiratie verlies je bijvoorbeeld mineralen, die weer aangevuld moeten worden. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling blijkt dat mannen lage innames hebben van calcium, vitamine A, vitamine B2, vitamine C en foliumzuur (ofwel vitamine B11). Voor mannen boven de 70 jaar geldt dat ze vaak een te lage inname van vitamine D hebben. Het advies van de Gezondheidsraad is om vanaf die leeftijd 20 microgram vitamine D per dag te nemen. De hier genoemde voedingsstoffen kunnen in een multi voor mannen zitten.

Goed voor kwaliteit van sperma

Het mineraal zink heeft heel veel functies in het lichaam. Het heeft bijvoorbeeld een positieve invloed op het immuunsysteem. Bij mannen draagt het bij aan het behoud van een normaal testosterongehalte in het bloed en helpt het bij de opbouw van lichaamseiwit. Ook is het goed voor de kwaliteit van sperma. Voor oudere mannen kan extra zink bijdragen aan de gezondheid van de prostaat en een goed geheugen. Het mineraal selenium (seleen) is een spoorelement dat voorkomt in de bodem, water en voeding. Het is betrokken bij de productie van het schildklierhormoon en draagt bij aan de kwaliteit van sperma.

Spieren en uithoudingsvermogen

Magnesium is goed voor de spierkracht, spierontspanning en het uithoudingsvermogen van de spieren. Het mineraal is daarom populair bij mannelijke sporters. Het is ook betrokken bij zenuwprikkels in de hersenen en is goed voor de gemoedstoestand. Magnesium is verder van belang voor het vrijmaken van energie uit de voeding en is het goed voor je skelet en gebit.

Haargroei

De donkerrode bessen van de zaagpalm (een Amerikaanse dwergpalmboom) bevatten plantensterolen en flavonoïden. De bessen worden in voedingssupplementen verwerkt vanwege een mogelijk gunstig effect op de prostaat bij mannen. Het kan ook in een multivitamine voor mannen zitten. Er zijn aanwijzingen dat het goed is voor de prostaat en urinewegen en een gunstige invloed heeft op vruchtbaarheid. Ook is het mogelijk goed voor de haargroei.

Eet gezond en vul aan met een multivitamine

Als je aan je gezondheid wilt werken, dan is een gevarieerde en voldoende goede voeding een eerste vereiste. Lukt het niet goed genoeg om met voeding aan je gezondheid te werken of verbruik je meer energie door veel sporten, stress, roken of zijn er andere factoren? Dan kan een multivitamine, speciaal samengesteld voor de mannen, uitkomst bieden.

Bron: Voedselconsumptiepeiling 2012-2016

Meer voedingstips voor mannen