Nieuws - 28 mei 2018

Minder insulineresistent door vitamine D

Vitamine D suppletie kan de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline verbeteren, zo blijkt uit een Japanse studie van Waseda University in Tokyo. De studie beoordeelde het effect van 1 jaar vitamine D suppletie op insulineresistentie.

Extra vitamine D

Aan de studie namen 96 gezonde Japanse volwassenen deel. De groep kreeg willekeurig gedurende een jaar dagelijks een supplement met 10,5 microgram vitamine D of een placebo. Aan het begin en einde van de studie werd de nuchtere insuline- en glucosespiegel bepaald. Bij de studie werd rekening gehouden met de hoeveelheid buikvet en de mate van fysieke activiteiten. In totaal voltooiden 81 personen het onderzoek.

Significante resultaten

De onderzoekers stelden vast dat vitamine D suppletie leidde tot een significante toename van de vitamine D-spiegel (met bijna 30 nmol/l). Onder invloed van suppletie nam de nuchtere glucosespiegel beduidend af (van 88,3 naar 85,3 mg/dL), net als de insulineresistentie index (van 1,17 naar 0,84).

Geen effecten bij placebogroep

In de placebogroep werden geen veranderingen van de glucosespiegel en insulineresistentie gezien. De resultaten werden niet beïnvloed door de hoeveelheid buikvet en de mate van fysieke activiteiten.

Bron:
https://waseda.pure.elsevier.com/en/publications/vitamin-d-supplementation-reduces-insulin-resistance-in-japanese-