Nieuws - 25 juli 2019

Metformine en het risico op een vitamine B12 tekort

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt voor dat een bepaald medicijn goed werkt, maar wel een tekort veroorzaakt aan een bepaalde vitamine en/of mineraal. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat het diabetesmedicijn metformine de bijwerking kan hebben dat je lichaam minder vitamine B12 opneemt. Daardoor kan een vitamine B12 tekort ontstaan en klachten die daarmee samenhangen.

Waarop moet ik letten als ik langere tijd metformine slik?

Het diabetes medicijn verlaagt het glucose gehalte in het bloed en heeft als bijwerking dat je lichaam minder vitamine B12 kan opnemen. Vooral als je al jaren metformine gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 krijgen.

Hoe voorkom ik een tekort aan vitamine B12?

Om het lichaam de kans te geven voldoende vitamine B12 op te nemen bij gebruik van metformine, kan een extra inname van vitamine B12 nodig zijn.

Hoe herken ik een vitamine B12 tekort?

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen. Je kunt dan ongemakken ervaren, zoals moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kun je tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten, slappe beenspieren en geheugenverlies ervaren.

Wat moet ik doen bij deze klachten?

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. Bij een ernstig tekort kan de arts je mogelijk medicijnen met extra vitamine B12 voorschrijven, bijvoorbeeld injecties. Bij een mild tekort worden doorgaans voedingssupplementen aangeraden.

Bekijk voor meer informatie over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen onze informatiepagina.