Nieuws - 6 juli 2015

Meer dan de helft van de Nederlanders is ‘flexitariër’

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Dit komt naar voren uit onderzoek dat het Voedingscentrum liet uitvoeren. Flexitariërs kiezen voor alternatieven zoals vis, ei, champignons of peulvruchten.

Het is voor flexitariërs wel belangrijk goede vervangers te kiezen voor vlees om zo voldoende eiwit, ijzer en vitamine B12 binnen te krijgen. Voedingssupplementen kunnen daarbij een goede aanvulling zijn.

Als je helemaal geen vlees, vis of andere dierlijke producten eet kun je bepaalde voedingsstoffen in je voeding tekort komen. Met een vegetarische en vooral veganistische voeding krijg je minder vitamine B12 binnen, dit zit vooral in dierlijke producten. Een voedingssupplement met vitamine B12 is dan zinvol. Dat advies geeft ook de Gezondheidsraad. Vitamine B12 speelt een rol in het zenuwstelsel en in het bloed.

Ook kun je minder IJzer binnenkrijgen. IJzer komt ruim voor in plantaardige producten, maar is minder goed opneembaar dan ijzer van dierlijke herkomst. IJzer gebruiken we bij de vorming van hemoglobine, dat het transport van zuurstof door ons lichaam mogelijk maakt. Een goede tip: eet bij elke maaltijd iets dat vitamine C bevat. Hierdoor kan het lichaam ijzer uit plantaardige producten beter opnemen.

Er zijn multi’s voor vegetariërs en veganisten, met extra vitamine B12, ijzer en eiwitten. Een multi (multivitamine supplement) kun je als aanvulling gebruiken om mogelijke tekorten in de voeding op te vangen.

Meer aanbevelingen voor vegetariërs en veganisten >>

Bron: Voedingscentrum, Meer dan de helft van de Nederlanders is ‘flexitariër’, nieuwsbericht 17 juni 2015.