Nieuws - 1 juli 2020

Meer aandacht voor rol voeding bij weerstand

De afgelopen jaren, en zeker nu, is er veel aandacht voor de gezondheid van mensen en het vergroten van de weerstand. Dit kan een kans bieden op een milder verloop van infectieziektes. Wereldwijd vormen deze ziektes een groot probleem, kijkend naar de druk op onze gezondheidszorg.

Wetenschappers in het tijdschrift Nutrients vinden dat er meer aandacht moet zijn voor het ondersteunen van een goede weerstand met voeding. Hoe beargumenteren zij dat?

Voedingsadviezen voor onze gezondheid

In de huidige plannen om de wereldwijde pandemie te bestrijden wordt door de regeringen vaak eerst gekeken naar hygiënemaatregelen en vaccinatieprogramma’s. Meer aandacht is nodig voor het ondersteunen van de gezondheid van mensen. Want er zijn goed onderbouwde relaties tussen voeding, voedingsstoffen en ons afweersysteem.

Voedingsstoffen en het immuunsysteem

Van een aantal voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen, maar ook van stoffen zoals omega-3 vetzuren is bekend dat ze een positief effect hebben op je weerstand en het immuunsysteem. In de eerste plaats helpen bepaalde voedingsstoffen bij de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ten tweede helpen sommige stoffen de afweer te verbeteren tegen ziektekiemen in het lichaam.

Vitamine C en D

Met name de effecten van vitamine C en D zijn goed onderzocht. Vitamine C beïnvloedt meerdere onderdelen van onze afweer. Zo is deze vitamine onder andere belangrijk voor een sterke huid als eerste bescherming, de groei en werking van afweercellen en het produceren van antistoffen.

Vitamine D kan zich binden aan verschillende cellen die belangrijk zijn voor het afweersysteem en deze cellen zo aansturen. Deze vitamine kan bijvoorbeeld het aantal ontstekingsstofjes, cytokinen, regelen en speelt mogelijk een rol in het maken van specifieke eiwitten die een infectie in de longen kunnen afzwakken.

Omega-3 vetzuren

De functies van omega-3 vetzuren in het lichaam zijn ook veel onderzocht. Zij lijken van belang te zijn voor de reactie die het lichaam start om een infectie het lichaam uit te krijgen.

Tekorten aan vitamines komen vaak voor

De onderzoeker stellen dat tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen ervoor kunnen zorgen dat het afweersysteem niet meer goed werkt. Wereldwijd komen tekorten veel voor. Vooral over vitamine D tekorten zijn veel gegevens bekend. Vitamine C tekorten komen vooral veel in armere gebieden voor.

Advies onderzoekers

De onderzoekers adviseren een multivitamine supplement met een basis hoeveelheid aan vitamines en mineralen, een gezond en gevarieerd dieet. Daarnaast stellen ze dat voor vitamine C en vitamine D soms hogere doseringen, boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, nodig zijn. Voor vitamine C 200 mg per dag en voor vitamine D 50 microgram per dag. Ook raden ze een aanvulling van 250 mg EPA en DHA per dag aan, om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

Opmerkingen op de studie

Er is een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Allereerst valt op dat de auteurs worden gesteund door commerciële bedrijven en er mogelijk enige invloed door hen is uitgeoefend. Daarnaast is het geen zogenoemde meta-analyse. Dit betekent dat resultaten van verschillende onderzoeken alleen los zijn bekeken en niet samen zijn genomen.

Toch kaarten deze uitkomsten aan dat het belang van voeding en voedingssupplementen meer aandacht verdient in het dagelijks leven, maar zeker ook op de politieke agenda.

Bron

Calder, Philip C., et al. “Optimal nutritional status for a well-functioning immune system is an important factor to protect against viral infections.” Nutrients 12.4 (2020): 1181.