Nieuws - 21 maart 2023

Medicatiefout met Vitamine D. Supplementen zijn veilig

Door een medicatiefout met vitamine D is iemand in België overleden. Hierover heeft het Belgische geneesmiddelenagentschap (FAGG) een persbericht verstuurd. Deze persoon had gedurende twee maanden elke dag een hoog gedoseerd vitamine D-medicijn ingenomen. In plaats van één keer per maand, zoals de arts had voorgeschreven. Er zijn duidelijke verschillen tussen hooggedoseerde medicijnen met vitamine D en voedingssupplementen met een veel lagere, wettelijk bepaalde, veilige maximale dagdosering. We kunnen ons voorstellen dat het incident bij je vragen over de veiligheid van vitamine D oproept. Daarom geven we hier graag verduidelijking over.

Verschil voedingssupplement en medicijn

Vitamine D Medicatie

Voedingssupplementen met vitamine D mogen in Nederland maximaal 75 µg (3000 IE) vitamine D bevatten en zijn vrij verkrijgbaar. Volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit is de maximale veilige inname 100 µg (4000 IE) per dag. Voedingssupplementen met vitamine D kunnen dus veilig dagelijks gebruikt worden. Een voedingssupplement met vitamine D wordt door de Nederlandse Gezondheidsraad aangeraden voor diverse doelgroepen, zoals kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur of mensen die niet voldoende buiten komen. Voor deze groepen geldt het advies om 10 of 20 µg vitamine D per dag te nemen.

Medicijnen met vitamine D worden door een arts voorgeschreven en kunnen veel hogere doseringen bevatten (tot wel 50x meer). Voor medicijnen met vitamine D is een recept nodig en ze kunnen alleen bij een apotheek worden gekocht. Deze medicijnen worden afhankelijk van welk middel er is voorgeschreven elke dag, 1 keer per week, 1 keer per maand of 1 keer in de 3 maanden gebruikt. Doordat medicijnen met vitamine D een veel hogere dosering kunnen bevatten dan voedingssupplementen met vitamine D, kunnen medicijnen met vitamine D bij verkeerd gebruik leiden tot vergiftiging.

Veilig gebruik van voedingssupplementen

De Europese en Nederlandse wet stellen strenge eisen aan de veiligheid van voedingssupplementen. De voedingssupplementen die regulier in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn daarom veilig. Voor veilig gebruik is het belangrijk dat je je aan de aanbevolen dagelijkse dosering op het etiket houd. Het is belangrijk om voor gebruik het etiket van een voedingssupplement goed te lezen. Fabrikanten kunnen bijvoorbeeld soms een waarschuwing plaatsen dat het voedingssupplement in bepaalde situaties beter niet gebruikt kan worden.