Nieuws - 20 juni 2022

Maximum voor monacolinen in rodegistrijst

Vanaf 22 juni 2022 geldt een maximale hoeveelheid van 2.99 mg monacolinen per dagdosering in rodegistrijst supplementen. Dit is vastgelegd in een nieuwe Europese wet. Monacolinen zijn de werkzame stoffen in rodegistrijst. Supplementen met rodegistrijst worden veel gebruikt voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Wat is rodegistrijst en wat doet het?

Maximum voor monacolinen in rodegistrijst

Rodegistrijst komt uit China, waar men meer dan 2000 jaar geleden begonnen is met het fermenteren van witte rijst met de gist Monascus purpureus. Hierdoor kreeg de rijst een dieprode kleur. In Europa wordt rodegistrijst vooral gebruikt als voedingssupplement. Het is wetenschappelijk bewezen dat 10 mg monacoline K in rodegistrijst per dag bijdraagt aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed.

Vergelijkbaar met statines

Het stofje monacoline K in rodegistrijst lijkt qua moleculaire structuur op lovastatine, een stof in geneesmiddelen die worden gebruikt voor het cholesterolgehalte. Hierdoor kan een voedingssupplement op basis van rodegistrijst vergelijkbare bijwerkingen hebben als statines, zoals spierpijn en maag- en darmklachten. Wanneer men stopt met gebruik van rodegistrijst, verdwijnen in de meeste gevallen de bijwerkingen.

Wetenschappelijk advies over de veiligheid

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft in 2018 een advies uitgebracht over de veiligheid van monacolinen in voedingssupplementen. Op basis van wetenschappelijke literatuur heeft EFSA aangegeven dat er onduidelijkheden zijn over de veiligheid van monacolinen, met name van een dagdosering van 3 mg monacolinen of meer. Op basis van het advies van EFSA heeft de Europese Commissie, die de wet maakt, besloten om de maximale dagdosering op minder dan 3 mg monacolinen te zetten. De Europese Commissie vraagt bedrijven om aanvullend wetenschappelijk onderzoek te doen naar de veiligheid van alle doseringen monacolinen.

Voor deze groepen geen rodegistrijst

Naast het wettelijk maximum, worden de volgende groepen afgeraden om rodegistrijst supplementen te gebruiken:

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven
  • Kinderen jonger dan 18 jaar
  • Ouderen boven de 70 jaar
  • Personen die andere rodegistrijst producten gebruiken
  • Personen die cholesterolverlagende geneesmiddelen gebruiken

Heb jij vragen over je rodegistrijst supplement? Gebruik hiervan kun je dan het beste met een gezondheidsprofessional bespreken.

Meer weten?