Nieuws - 11 januari 2023

Maagzuurremmers kunnen zorgen voor een vitamine B12 en magnesium tekort

Op 11 januari besteedde het RTL nieuws aandacht aan de mogelijke bijwerkingen van maagzuurremmers. Heel veel Nederlanders gebruiken maagzuurremmers. Bij langdurig gebruik van deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen zoals maag- en darminfecties of botontkalking ontstaan. Daarnaast zorgt het gebruik van maagzuurremmers er voor dat vitamine B12 en magnesium minder goed opgenomen worden. Hierdoor loop je, bij langdurig gebruik, risico op een tekort aan deze voedingsstoffen. Een aanvulling met een voedingssupplement is dan nuttig.

Maagzuurremmers

Ontstaan van tekorten door maagzuurremmers

Het ontstaan van een vitamine B12 of magnesium tekort treedt voornamelijk op bij het gebruik van protonpompremmers zoals omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol en esomeprazol. Door het gebruik van deze medicijnen wordt maag minder zuur. Voor de opname van vitamine B12 en magnesium uit voedsel is een lage zuurgraad in de maag nodig. Bij een minder zure maag werken de mechanismen waarmee vitamine B12 en magnesium worden opgenomen minder goed.

Herkennen van een vitamine B12 of magnesium tekort

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen. Je kunt dan ongemakken ervaren zoals moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kun je tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten, slappe beenspieren en geheugenverlies ervaren. Voor uitgebreide informatie kun je onze pagina over vitamine B12 tekort bekijken.

Bij een tekort aan magnesium kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen. Bekijk de pagina over een magnesium tekort voor uitgebreide informatie.

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts.

Medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruiken

Het komt vaker voor dat medicijnen het risico op een tekort aan voedingsstoffen vergroten. In deze situaties is een aanvulling met een voedingssupplement nuttig. Ook komt het voor dat medicijnen juist niet goed samen gaan met voedingssupplementen. IVG heeft een pagina met meer informatie over welke veel gebruikte medicijnen en voedingssupplementen goed of juist niet goed samen gaan. Onderaan die pagina kun je ook een brochure downloaden. Bekijk de pagina hier.

Bekijk hier het fragment over maagzuurremmers van RTL nieuws.