Nieuws - 22 augustus 2019

Maagzuurremmers en het risico op een magnesium- en vitamine B12 tekort

Medicijnen en voedingssupplementen kunnen elkaar beïnvloeden. Het komt voor dat een bepaald medicijn goed werkt, maar wel een tekort veroorzaakt aan een vitamine en/of mineraal. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat medicijnen tegen maagzuur – ook wel aangeduid als maagzuurremmers – de bijwerking kan hebben dat je lichaam minder magnesium en vitamine B12 opneemt. Daardoor kan een tekort aan magnesium en/of vitamine B12 ontstaan en klachten die daarmee samenhangen.

Waarop moet ik letten als ik langere tijd medicijnen tegen maagzuur slik?

Protonpompremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, zijn medicijnen tegen maagzuur. Een bijwerking van deze medicijnen is dat je lichaam minder vitamine B12 en/of magnesium kan opnemen. Als je de protonpompremmers maanden of jaren gebruikt, dan kun je een tekort aan vitamine B12 of magnesium krijgen.

Hoe voorkom ik een tekort aan vitamine B12 en magnesium?

Om het lichaam de kans te geven voldoende vitamine B12 en magnesium op te nemen bij gebruik van medicijnen tegen maagzuur, kan een extra inname van vitamine B12 en magnesium nodig zijn.

Hoe herken ik een vitamine B12 tekort?

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen. Je kunt dan ongemakken ervaren zoals, moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kun je tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten, slappe beenspieren en geheugenverlies ervaren.

Hoe herken ik een tekort aan magnesium?

Bij een tekort aan magnesium kun je klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen.

Wat moet ik doen bij deze klachten?

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je arts. De arts kan bij ernstige tekorten bepaalde medicijnen met voedingstoffen voorschrijven. Bij vitamine B12 is dit vaak een injectie. Bij milde tekorten worden doorgaans voedingssupplementen aangeraden. Deze zijn zonder recept verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

Meer weten over tegelijk gebruik van medicijnen en voedingssupplementen?