Nieuws - 2 juli 2018

Maagverkleining en multivitamine

Steeds meer mensen kiezen voor een maagverkleining als oplossing voor obesitas. Het is een effectieve manier om overgewicht aan te pakken en de kwaliteit van leven te verbeteren. Na een maagverkleining, zoals een gastric bypass, is de voedingsinname beperkt. Door het omleiden van de darm ontstaan na de ingreep tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Het advies is om na de operatie dagelijks extra vitamines- en mineralen supplementen te slikken.

Welke supplementen moet je nemen?

Naast het levenslang slikken van supplementen is het van belang om je vitamine- en mineralenstatus regelmatig te laten controleren. Uit een onlangs verschenen case report in Clinical Obesity van een Nederlandse patiƫnt is namelijk gebleken dat neurologische complicaties ten gevolge van vitamine- en mineralentekorten kunnen ontstaan. Thiamine (vitamine B1), vitamine B6, vitamine B12, vitamine E, koper en mogelijk ook foliumzuur (vitamine B11) bleken van groot belang voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Controle van vitamine- en mineralenstatus

Bespreek altijd met je arts welke voedingssupplementen je het beste kunt nemen na een maagverkleining. Dagelijks een multivitamine is een vaak voorkomend advies, maar soms is het nodig om bepaalde hoog gedoseerde vitamines te gebruiken. Ook zijn er speciale multivitamines voor gastric bypass verkrijgbaar. Zo kun je voorkomen dat je vitamine- en mineralentekorten krijgt en bijbehorende klachten.

Bron case report: PubMed